Η σημασία της πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών

Must Read

Το ανθρώπινο σώμα δέχεται καθημερινά επιθέσεις, τόσο εξωγενείς όσο και από μέσα, από τον ίδιο τον οργανισμό. Εξωγενείς απειλές είναι οι ιοί, τα μικρόβια ή ακόμη και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, ενώ εσωτερικές απειλές είναι οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες.

  • Aπό τη Σοφία Τικταμπανίδη

Οι ελεύθερες ρίζες προκύπτουν μέσα από φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και δεν μπορούμε με τίποτα να τις αποφύγουμε. Οι ελεύθερες ρίζες γεννιούνται όταν το σώμα μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια, καθώς επίσης και με την έκθεση στον ήλιο ή μέσω της τροφής ή του αέρα που αναπνέουμε.

Το χαρακτηριστικό των ελεύθερων ριζών είναι ότι κλέβουν ηλεκτρόνια από άλλα συστατικά του οργανισμού. Οποιαδήποτε ουσία βρεθεί γύρω τους μπορούν να τη βλάψουν, για παράδειγμα η κακή χοληστερόλη μπορεί να οξειδωθεί από τις ελεύθερες ρίζες και να γίνει ιδιαίτερα βλαπτική για τα αγγεία. Με τον ίδιο τρόπο αλλοιώνονται οι κυτταρικές μεμβράνες και το DNA, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις λειτουργίες των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά, εκτός του ότι παράγονται από το σώμα, μπορούμε να τα πάρουμε και από την τροφή μας. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι αναρίθμητες, ωστόσο τελευταία κάποιες αρχίζουν να γίνονται της μόδας. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά από κάποια νέα αντιοξειδωτικά.

Ρεσβερατρόλη

Βρίσκεται στον φλοιό του σταφυλιού και ιδιαίτερα των κόκκινων σταφυλιών, στα φύλλα ευκαλύπτου και ελάτου, στους ξηρούς καρπούς, στα μούρα, στο κόκκινο κρασί, τα οφέλη του οποίου στο καρδιαγγειακό είναι γνωστά.

Ασταξανθίνη

Η ασταξανθίνη ανήκει στα καροτένια. Σε αυτήν οφείλεται το έντονο χρώμα του σολομού, του αστακού και της γαρίδας. H αντιοξειδωτική δράση της είναι ισχυρότερη από το λυκοπένιο το α καροτένιο και το β καροτένιο, ενώ προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση.

Κουρκουμίνη

Περιέχεται σε ένα ινδικό μπαχαρικό, τον κουρκουμά, και είναι από τα βασικά συστατικά του κάρι. Μελέτες σε κύτταρα και σε πειραματόζωα έδειξαν ότι έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Κλινική μελέτη έχει δείξει επίσης ότι μειώνει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This