Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Οι γυναίκες που κοιμούνται με ανοιχτό το φως… παχαίνουν!

Τι έδειξε νέα έρευνα

Οι γυναίκες που έχουν τη συνήθεια να κοιμούνται στην κρεβατοκάμαρα τους με ανοιχτά τη φώτα ή την τηλεόραση, είναι πιθανότερο να παχύνουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine».

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 44.000 γυναίκες ηλικίας 35 έως 74 ετών, από τις οποίες περίπου 5.000 κοιμούνταν με φως ή τηλεόραση μέσα στο δωμάτιο.

Έτσι, διαπιστώθηκε ότι όσες κοιμούνταν συχνά με κάποιο φως αναμμένο ή την τηλεόραση, ήταν 17% πιθανότερο να βάλουν γύρω στα πέντε πρόσθετα κιλά μέσα σε μια εξαετία, δηλαδή σχεδόν ένα κιλό κάθε χρόνο.

Επηρεάζει το μεταβολισμό

Όπως έχουν δείξει πειράματα, το τεχνητό φως στη διάρκεια του ύπνου πιθανώς καταστέλλει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης και επηρεάζει το βιολογικό ρολόι, με συνέπεια να διαταράσσεται ο μεταβολισμός.

Επίσης το φως τη νύχτα προκαλεί λιγότερο και χειρότερο ύπνο, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη άσκηση και περισσότερο φαγητό την επόμενη μέρα. Αυτό δεν ισχύει για το μικρό φωτάκι νύχτας που φωτίζει αμυδρά ένα χώρο, αλλά ισχύει αν υπάρχει δυνατό τεχνητό φως έξω στο δρόμο, που φωτίζει την κρεβατοκάμαρα από το παράθυρο ή τη μπαλκονόπορτα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ