Ελπιδοφόρο φάρμακο για την κυστική ίνωση

Must Read

Μια νέα φαρμακευτική αγωγή που εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων δίνει ελπίδες σε όσους πάσχουν από κυστική ίνωση. Η αγωγή φέρει την ονομασία Trikafta και αποτελεί συνδυασμό φαρμακευτικών ουσιών (elexacaftor/ivacaftor/tezacaftor).

Το νέο φάρμακο απευθύνεται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών που έχουν τουλάχιστον μια συγκεκριμένη μετάλλαξη της νόσου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς υπολογίζονται σε ποσοστό άνω του 90% στον συνολικό πληθυσμό που πάσχει από κυστική ίνωση.

Λοιμώξεις

Η κυστική ίνωση είναι μια σοβαρή γενετική νόσος που προκαλεί συστηματικές αναπνευστικές λοιμώξεις και σταδιακά περιορίζει την αναπνευστική ικανότητα. Το προσδόκιμο ζωής των ασθενών είναι τα 35-40 έτη. Το νέο φάρμακο στοχεύει στην καλύτερη απόδοση και λειτουργία της ελαττωματικής πρωτεΐνης, η οποία παράγεται από τη μετάλλαξη του γονιδίου που προκαλεί τη νόσο.

Το Trikafta είναι το πρώτο σκεύασμα της κατηγορίας αυτών των φαρμάκων που στοχεύουν στο αίτιο της νόσου, το οποίο καλύπτει περίπου το 90% του πληθυσμού με κυστική ίνωση. Η αποτελεσματικότητά του σε ασθενείς άνω των 12 ετών ελέγχθηκε σε δύο δοκιμές. Να σημειωθεί ότι οι πιο σοβαρές αντιδράσεις στο φάρμακο ήταν τα εξανθήματα και η γριπώδης συνδρομή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This