Φλεβική ανεπάρκεια: Μπορείτε να αντιμετωπίστε τους κιρσούς και το καλοκαίρι

Must Read

Το καλοκαίρι είναι κιόλας εδώ κι αυτό σημαίνει το ξεκίνημα μιας περιόδου ανεμελιάς, ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς. Ωστόσο, ανάμεσα στα σχέδια που κάνετε για τις διακοπές σας, θα πρέπει να εντάξετε και θέματα που αφορούν την υγείας σας, ιδίως αυτά που επιδεινώνονται κατά τους θερμούς μήνες και ενέχουν τον κίνδυνο υποτροπής.

Ένας από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης στον αγγειοχειρουργό είναι η φλεβική ανεπάρκεια, καθώς τα συμπτώματά της εντείνονται εξαιτίας της συνεχούς καταπόνησης των άκρων από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που μας επισκέπτονται αυτήν την περίοδο και μας αναφέρουν συμπτώματα όπως πόνο, υπερβολικό αίσθημα κόπωσης από την ορθοστασία, κνησμό, αίσθημα καύσου, καταστάσεις που υποβαθμίζουν κατά πολύ την ποιότητα της ζωής και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα, ιδίως τώρα που η ανάπαυλα  και η ανάγκη για «ανάλαφρα» πόδια είναι τόσο σημαντική για όλους.

Ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας μας εξηγεί αναλυτικά ότι ακόμα και η περίοδος του καλοκαιριού είναι μια κατάλληλη εποχή για να αντιμετωπίσουμε τη φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσούς χωρίς φόβο και δισταγμό. Για τον λόγο αυτό παροτρύνουμε τις γυναίκες να κάνουν το πρώτο βήμα και να επικοινωνήσουν με έναν έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρό, με στόχο μια οριστική λύση στο πρόβλημά τους για ένα «ανάλαφρο» καλοκαίρι.

Τι προκαλεί τη φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσούς; Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται;

Με τον όρο φλεβική ανεπάρκεια εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες αδυνατούν να μεταφέρουν με σωστό τρόπο το αίμα από τα πόδια στην καρδιά, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα αίματος να συσσωρεύεται στα κάτω άκρα και να λιμνάζει εκεί. Τότε είναι που εμφανίζονται και τα πρώτα συμπτώματα, που περιλαμβάνουν αίσθημα βάρους, κάψιμο, πόνο, κράμπες. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, μάλιστα, η ένταση των συμπτωμάτων σε όσους ταλαιπωρούνται ήδη από φλεβική ανεπάρκεια, μεγαλώνει, καθώς οι φλέβες διαστέλλονται ακόμα περισσότερο.

Οι κιρσοί είναι μία πολύ συχνή φλεβική πάθηση των κάτω άκρων με χαρακτηριστική μορφή, που σχετίζεται με τη φλεβική ανεπάρκεια και εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες. Τα γονίδια  και οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή τους, ενώ άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την πολύωρη καθιστική εργασία, την έλλειψη φυσικής άσκησης και την ορθοστασία. Τα συμπτώματα είναι εξίσου έντονα, ενώ πάντα υποβόσκει ο κίνδυνος επέκτασης κάποιου θρόμβου σε πιο κεντρικά φλεβικά στελέχη.

Αυτό το καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε τους κιρσούς χωρίς φόβο

Τίποτα δεν θα έπρεπε να αποτρέπει έναν ασθενή με φλεβική ανεπάρκεια από το να αναζητήσει την κατάλληλη θεραπεία αυτό το καλοκαίρι. Πολλοί ασθενείς αποφεύγουν λανθασμένα την αντιμετώπιση της νόσου αυτήν την περίοδο, επηρεασμένοι από τις παλιές τεχνικές που χρησιμοποιούνταν και ομολογουμένως προκαλούσαν μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Ωστόσο, με τη βοήθεια της καινούργιας τεχνικής του ενδοαυλικού laser που χρησιμοποιούμε για την αποκατάσταση του προβλήματος, σήμερα οι ασθενείς μπορούν να βρουν οριστική λύση, να ανακουφιστούν πλήρως και να απολαύσουν το αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειαστεί να αναβάλουν τη θεραπεία για αργότερα και χωρίς να διστάζουν να αναδείξουν τα συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους.

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με ενδοαυλικό laser;

Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας με τη χρήση ενδοαυλικού laser είναι μια αναίμακτη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές και ράμματα. Ο ασθενής νιώθει ελάχιστο πόνο, ενώ μπορεί πολύ σύντομα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Αρχικά, η οπτική ίνα του laser εισάγεται στην πάσχουσα φλέβα και στη συνέχεια, υπό την πολύτιμη καθοδήγηση του υπερήχου, που προσδίδει ασφάλεια και ακρίβεια, τοποθετείται γύρω από αυτή το τοπικό αναισθητικό. Ακολούθως, αποσύρεται προοδευτικά η ίνα, διαχέοντας ακτινικά την ενέργεια laser, η οποία και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει ολοκληρωτικά την πάσχουσα φλέβα. Μετά το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας, η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου. Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει και να φάει κανονικά αμέσως μετά την επέμβαση.

Ο ήλιος δεν επηρεάζει την επέμβαση των κιρσών ή την επούλωση των τραυμάτων, γι’ αυτό μπορούμε να την κάνουμε κατά τη θερινή περίοδο χωρίς πρόβλημα, κυρίως γιατί τότε ενυπάρχει ο κίνδυνος θρόμβωσης.

Εξατομικευμένη θεραπεία με τη σωστή χαρτογράφηση

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως κάθε ασθενής που ταλαιπωρείται από φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς λαμβάνει εξατομικευμένη θεραπεία, βασισμένη στη διάγνωση που θα κάνει ο εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η σωστή «χαρτογράφηση», δηλαδή η εξειδικευμένη φλεβολογική τεχνική που βοηθά τον ιατρό στο να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει τη θεραπεία των φλεβών σωστά, με τη μικρότερη δυνατή υποτροπή.

Δε θα πρέπει να υποτιμηθεί κανένα εύρημα και θα πρέπει να στοχεύσουμε σε όλες τις ρίζες του προβλήματος. Η χαρτογράφηση μας βοηθάει στο να μην αφήσουμε κανένα κομμάτι του προβλήματος εκτός θεραπείας, γιατί αυτό τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί και άρα δε θα έχουμε οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η επικοινωνία με τον αγγειοχειρουργό είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να έρθετε πιο κοντά στην οριστική λύση του προβλήματος, να «βγείτε» στο καλοκαίρι και να το απολαύσετε με αυτοπεποίθηση για τα λεία, ανάλαφρα και χωρίς κανένα αίσθημα βάρους πόδια σας!

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191, Μιλτιάδου 1, (Κηφισιά) & Ερυθρού Σταύρου 4, Μαρούσι 151 23 (Νοσοκομείο Υγεία).Ακολουθήστε τον κ. Τσεκούρα σε InstagramFacebook YouTube.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This