Γιατροί «ξύπνησαν» την… Ωραία Κοιμωμένη

Must Read

Η «Ωραία Κοιμωμένη» είναι κλασικό παραμύθι, με μια όμορφη πριγκίπισσα, ένα υπνωτικό ξόρκι κι έναν όμορφο πρίγκιπα. Ενα πραγματικό περιστατικό πρόσφατα, με ένα 16χρονο κορίτσι από επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, έφερε ξανά στην επιφάνεια το δίλημμα αν η ζωή αντιγράφει την τέχνη ή το αντίθετο…

Το χαμόγελο της 16χρονης «πάγωσε» από ένα σοβαρό πρόβλημα στο αυτί, το οποίο είχε προκαλέσει παράλυση στο πρόσωπό της: Τo χολοστεάτωμα. Θεωρείται μια καλοήθης, αναπτυσσόμενη και διαβρωτική επιθηλιακή βλάβη που ανήκει στην κατηγορία της χρόνιας μέσης ωτίτιδας. Χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: το συγγενές και το επίκτητο. Το επίκτητο χολοστεάτωμα είναι η πιο συχνή μορφή και αφορά περισσότερο τους ενηλίκους. Το συγγενές χολοστεάτωμα είναι πιο σπάνιο και παρουσιάζεται κατά τη γέννηση ή κατά τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού.

Σαν να μην έφτανε η ταλαιπωρία για την ίδια και τους δικούς της από το σοβαρό πρόβλημα της υγείας της, η 16χρονη Ελένη είχε υποστεί και bullying για το πρόβλημα στο αυτί και στην ακοή της, αλλά και για το ανέκφραστο πρόσωπό της. Επί τρία ολόκληρα χρόνια δεν μπορούσε να χαμογελάσει. Η σπάνια πάθηση του αυτιού είχε «παγώσει» το χαμόγελό της και ταυτόχρονα είχε προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην ακοή της. Εως τη στιγμή που χάρη στη φιλάνθρωπη παρέμβαση ενός Ελληνα επιχειρηματία, που κάλυψε όλα τα έξοδα, επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, και τις γνώσεις και τις ικανότητες των γιατρών του νοσοκομείου San Gerardo του πανεπιστημίου Bicocca του Μιλάνου, η Ελένη κατάφερε τελικά την προηγούμενη εβδομάδα ν’ ανακτήσει τη λειτουργία των μυών του προσώπου της και να δει να βελτιώνονται τόσο η ακοή της όσο και τα άλλα παθολογικά προβλήματα (π.χ. ίλιγγος), τα οποία συνοδεύουν το διεισδυτικό χολοστεάτωμα.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας και διευθυντή του Διεπιστημονικού Ερευνητικού Κέντρου Νευροεπιστημών, Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Bicocca του Μιλάνου Αντώνιος Ντακανάλης, που μαζί με την ομάδα του υποστήριξε ψυχολογικά τη νεαρή ασθενή και την οικογένειά της, ανέφερε στο iatropedia.gr: «Το πρόσωπό της είχε γίνει παντελώς ανέκφραστο και είχε “παγώσει”, όπως άλλωστε και ο ευάλωτος ψυχικός κόσμος της νεαρής. Η οικογένεια ήταν ιδιαιτέρως αγχωμένη και ταλαιπωρημένη από την πολύχρονη περιπέτεια. Ζουν στην ελληνική επαρχία και η διαδρομή από το Κέντρο Υγείας του χωριού τους στο νοσοκομείο της περιφέρειας και από εκεί στην Αθήνα και τελικά στη βόρεια Ιταλία ήταν επίπονη και οικονομικά απαιτητική. Ευτυχώς, ένας ελληνα επιχειρηματίας κάλυψε όλα τα έξοδα. Τέτοιες πράξεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ελπίς!»

Αντώνιος Ντακανάλης

Υπέφερε για πολλά χρόνια

Η μαθήτρια υπέφερε από το πρόβλημα στο αυτί της για πολλά χρόνια, αφού, σύμφωνα με τον κ. Ντακανάλη, «στη συγκεκριμένη περίπτωση έβλαψε τα ευαίσθητα οστά του μέσου ωτός της κοπέλας, επηρεάζοντας σημαντικά την ακοή, την ισορροπία και τη λειτουργία των μυών του προσώπου, με αποτέλεσμα να έχει συνεχείς ιλίγγους. Λόγω της παράλυσης το μυών, μάλιστα, έχασε το χαμόγελό της και το πρόσωπο της έγινε ανέκφραστο σαν “παγωμένο προσωπείο”». «Επίσης τα νεκρά κύτταρα που είχαν συσσωρευτεί στο αυτί οδήγησαν σε εγκεφαλικό απόστημα που έπρεπε επίσης να αντιμετωπιστεί» τονίζει ο κ. Ντακανάλης και συνεχίζει: «Η εντύπωση που μας έδωσε, ωστόσο, στην πρώτη επαφή ήταν ότι μαζί με το “παγωμένο” της πρόσωπο είχαν παγώσει και τα συναισθήματά της. Μας έφερε στον νου το παραμύθι της “Ωραίας Κοιμωμένης”». Με τη μεσολάβηση του Ελληνα επιχειρηματία η 16χρονη κοπέλα βρέθηκε στα έμπειρα χέρια των Ιταλών γιατρών του νοσοκομείου San Gerardo του πανεπιστημίου Bicocca του Μιλάνου, που δέχθηκαν να αναλάβουν την πολύπλοκη και πρωτοφανών διαστάσεων χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του χολοστεατώματος ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο νοσηλείας και υψηλής χειρουργικής εξειδίκευσης στη θεραπεία πολλών παθολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των διεισδυτικών παθολογιών του αυτιού.

Η εξαιρετικά εξειδικευμένη μικροχειρουργική επέμβαση διήρκεσε 11 ώρες και πραγματοποιήθηκε από τους δρες Guglielmo Romano και Francesca Galluzzi της σύνθετης δομής Ωτορινολαρυγγολογίας και Νευροχειρουργικής, υπό τη διεύθυνση του Werner Garavello, καθηγητή Ωτορινολαρυγγολογίας στο πανεπιστήμιο Bicocca του Μιλάνου. Χάρη στην άψογη συνεργασία των ΩΡΛ και των νευροχειρουργών και με τη βοήθεια συστημάτων νευρολογικής παρακολούθησης που ήταν απαραίτητα στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντιμετωπίστηκε το σπάνιο πρόβλημα της νεαρής Ελληνίδας. «Χάρη στους γιατρούς του νοσοκομείου του πανεπιστημίου Bicocca του Μιλάνου, η νεαρή συμπατριώτισσά μας ξαναβρήκε κυριολεκτικά το χαμόγελό της. Και εμείς κοντά της. Κατέστησαν δυνατές η πλήρης αφαίρεση της παθολογίας και η διατήρηση της ακεραιότητας του προσωπικού νεύρου» δηλώνει ο διαπρεπής Ελληνας επιστήμονας. H νεαρή δεν παρουσίασε μετεγχειρητικές επιπλοκές και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο έπειτα από εφτά ημέρες νοσηλείας, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα στα μέσα της εβδομάδας.

Ο καθηγητής κ. Ντακανάλης δεν αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα της κοπέλας, γιατί, όπως λέει, πρέπει να αφεθεί ήσυχη ώστε να επανέλθει ψυχικά και σωματικά. «Η διατήρηση του προσωπικού νεύρου επέτρεψε ήδη μια αρχική αποκατάσταση της κινητικότητας του προσώπου, η οποία αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω τους ερχόμενους μήνες. H υποστήριξή μας σε ό,τι χρειαστεί είναι δεδομένη, έτσι ώστε να επιστέψει στην Ελλάδα με χαμόγελο και πάνω απ’ όλα αισιοδοξία. Η “παγωμένη πριγκίπισσα” χαμογελάει ξανά κι αυτό θα θυμόμαστε για πάντα από αυτήν την περιπέτεια. Εγώ απλά λέω φωναχτά “Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν”» καταλήγει ο γιατρός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This