Σάββατο 8/5/2021

Καταρρίπτεται ο μύθος: Θηλυκά κι αρσενικά αντιδρούν το ίδιο στα σεξουαλικά ερεθίσματα

Αν νομίζετε ότι οι άντρες αντιδρούν πιο… ορμητικά στα σεξουαλικά ερεθίσματα, κάνετε λάθος.

Σύμφωνα με έρευνες, ο γυναικείος εγκέφαλος παθαίνει ακριβώς τα ίδια πράγματα που παθαίνει και ο ανδρικός όταν βλέπει εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου.

Κι έτσι μπαίνει τέλος στα στερεότυπα που θέλουν τους άνδρες να είναι οπτικοί τύποι και τις γυναίκες όχι.

Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει η έρευνα του Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής «Μαξ Πλανκ», στην Γερμανία.

«Τουλάχιστον στο επίπεδο της νευρικής δραστηριότητας ο εγκέφαλος των ανδρών και των γυναικών ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στην πορνογραφία», δήλωσε ο Χαμίντ Νούρι, ένας από τους ερευνητές.

Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα 61 δημοσιευμένων ερευνών στις οποίες συμμετείχαν ενήλικες από τα δύο φύλα και με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι συμμετέχοντες εκτίθεντο καθημερινά σε ερωτικές εικόνες που είχαν αξιολογήσει προηγουμένως ως διεγερτικές και στη συνέχεια υποβάλλονταν σε τομογραφίες εγκεφάλου.γυνα

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», έδειξαν πως δεν υπήρχαν λειτουργικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου παρατηρήθηκαν στις ίδιες περιοχές και στα δύο φύλα (αμυγδαλή, νησιωτικός φλοιός–δηλαδή το τμήμα εκείνο του φλοιού των εγκεφαλικών ημισφαιρίων που βρίσκεται βαθιά μέσα στην πλάγια αύλακα– ραβδωτό σώμα– ένα τμήμα των βασικών γαγγλίων). Οι ίδιες περιοχές ενεργοποιούνται και για την επεξεργασία συναισθηματικών ερεθισμάτων και ανταμοιβών.

Μάλιστα, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι μεγαλύτερη ενεργητικότητα των περιοχών αυτών παρατηρήθηκε κατά την προβολή ερωτικών εικόνων παρά ερωτικών βίντεο. Εντοπίστηκαν, επίσης, μικρές διαφορές στις περιοχές εγκεφαλικής ενεργοποίησης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σε δεύτερο χρόνο η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε 30 δημοσιευμένες μελέτες για να διερευνήσει εάν υπάρχουν διαφορές στην φαιά ουσία στο νησιωτικό και κογχομετωπιαίο φλοιό, ο οποίος έχει την «έδρα» του πίσω από τα μάτια και παίζει ρόλο-«κλειδί» στη λήψη αποφάσεων. Και πάλι, μεταξύ των δύο φύλων δεν βρέθηκαν όμως διαφορές σε αυτές τις περιοχές μεταξύ των δύο φύλων.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσίευσε το ΑΠΕ, «οι λόγοι που εξηγούν την διαφοροποίηση στην ανταπόκριση (βασικά, στο πώς εκφράζεται αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν βλέπει ερωτικές εικόνες) μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι καθαρά κοινωνικοί». Όπως δήλωσε ο Χαμίντ Νούρι, «η γυναικεία σεξουαλικότητα είναι έντονα στιγματισμένη. Δεν είναι πως στις γυναίκες δεν αρέσει το πορνό, ίσως όμως υπάρχουν δευτερεύοντες ανασταλτικοί παράγοντες που τις αποτρέπουν από το να εκφράσουν αυτό που πραγματικά νιώθουν».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ