Πώς η υγεία των δοντιών επηρεάζει τον εγκέφαλο

Must Read

Το βούρτσισμα είναι σωτήριο όχι μόνο για τα δόντια, αλλά και για τον εγκέφαλο, καθώς νέα έρευνα διαπίστωσε ότι, όταν κανείς δεν περιποιείται τα δόντια του, κινδυνεύει ο εγκέφαλός του να συρρικνωθεί, διότι γερνάει πριν από την ώρα του.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Neurology», επισημαίνει ότι η καλή φροντίδα των δοντιών μπορεί να συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Και τούτο γιατί διαπιστώθηκε ότι η περιοδοντίτιδα και η απώλεια δοντιών συνδέονται με τη συρρίκνωση του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, που παίζει ρόλο στη μνήμη και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σατόσι Γιαμαγκούκι του ιαπωνικού πανεπιστημίου Τοχόκου, διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των δοντιών και το μέγεθος της ασθένειας στα ούλα συνδέονται με αλλαγές στον αριστερό ιππόκαμπο του εγκεφάλου.
Στα άτομα με ήπια περιοδοντίτιδα η ύπαρξη λιγότερων δοντιών σχετιζόταν με ταχύτερο ρυθμό συρρίκνωσης στο αριστερό τμήμα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Η αύξηση του ρυθμού συρρίκνωσης του εγκεφάλου λόγω απώλειας ενός δοντιού ισοδυναμούσε με σχεδόν ένα έτος γήρανσης του πρώτου.

Τα άτομα με σοβαρή περιοδοντίτιδα των ούλων αντιμετωπίζουν διπλό κίνδυνο: Ο εγκέφαλός τους κινδυνεύει να συρρικνωθεί όχι μόνο από τα δόντια που έχουν χάσει, αλλά και από τα δόντια με περιοδοντίτιδα που έχουν ακόμη στο στόμα τους.

Υπολογίστηκε ότι η αύξηση της συρρίκνωσης του εγκεφάλου λόγω επιπλέον ενός δοντιού με περιοδοντίτιδα ισοδυναμούσε με 1,3 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This