«Ασπίδα» για την καρδιά ο καλός ύπνος

Οσοι κοιμούνται επαρκώς αποφεύγουν «παγίδες»

Must Read

Ο σύγχρονος, και βέβαια ιδιαίτερα απαιτητικός, τρόπος ζωής έχει, εκτός των άλλων, ακόμη μία επίπτωση, η οποία τελικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Δεν είναι μόνο, λοιπόν, η καλή και προσεγμένη διατροφή που πέφτει «θύμα» της πολύωρης εργασίας, αλλά είναι, καταπώς φαίνεται, και ο ύπνος, στον οποίο οι άνθρωποι συχνά γυρίζουν την… πλάτη, με αποτέλεσμα -και με την πάροδο των ετών- να επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με νέα έρευνα, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται επαρκή αριθμό ωρών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο, όπως είναι η καρδιοπάθεια και οι μεταβολικές διαταραχές.

Μειωμένη όρεξη

Πάντα κατά την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Sleep Research», άνθρωποι που κοιμούνταν επιπλέον ώρες εμφάνιζαν καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, είχαν μειωμένη όρεξη για αλμυρές και γλυκές τροφές, κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα ζάχαρης σε καθημερινή βάση και προσλάμβαναν καθημερινά χαμηλότερο ποσοστό θερμίδων από πρωτεΐνες. Η μείωση αυτών των παραγόντων κινδύνου περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Ο Ρομπ Χενστ του πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν δήλωσε ότι, με βάση τις ενδείξεις, το να κοιμάται κάποιος λιγότερο από εφτά ώρες συνδέεται με αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Σημείωσε, επίσης, πως «είναι εκπληκτικό που τόσο λίγες έρευνες έχουν εξετάσει αν η παράταση της διάρκειας του ύπνου μπορεί να μειώσει τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο».

Οι ερευνητές έσπευσαν να αναλύσουν τα αποτελέσματα εφτά προηγούμενων ερευνών, που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν παρεμβάσεις επιμήκυνσης του ύπνου -από τρεις ημέρες έως έξι εβδομάδες- για να αυξήσουν τη διάρκεια ύπνου σε ενήλικες. Οι έρευνες συμπεριέλαβαν 138 ανθρώπους που ήταν υγιείς, υγιείς που κοιμούνταν λίγο, υπέρβαρους που κοιμούνταν λίγο ή πάσχοντες από προϋπέρταση ή υπέρταση που κοιμούνταν λίγο. Οι συμμετέχοντες επιμήκυναν τον συνολικό χρόνο ύπνου από 21 έως 177 λεπτά. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το να κοιμάται κάποιος περισσότερο ωφελεί την υγεία της καρδιάς του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This