Σ. Λουκίδης για ΧΑΠ: «Η ασθένεια τα πρώτα χρόνια αναπτύσσεται σιωπηρά» – Η καμπάνια της ΕΠΕ

«H XAΠ, σχεδόν ποτέ, δεν έρχεται μόνη της»

Must Read

Ενημερωτική εκστρατεία με το μήνυμα «Η αναπνοή σου είναι η ζωή σου, δράσε εγκαίρως. Επισκέψου τον Πνευμονολόγο σου και ενημερώσου!», πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια από τις πιο «ύπουλες» ασθένειες, καθώς αναπτύσσεται σιωπηλά, προκαλώντας, μόνο, ήπιες ενοχλήσεις, τα πρώτα χρόνια.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, το μήνυμα της φετινής εκστρατείας είναι διπλό και απευθύνεται στους ασθενείς –αλλά και σε δυνητικούς ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. «Σκοπός είναι να τους ευαισθητοποιήσει, σχετικά με μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του οργανισμού τους, την αναπνοή: “η αναπνοή σου είναι η ζωή σου”!», σημειώνει και προσθέτει:

«Η δυσκολία στην αναπνοή που βιώνουν οι ασθενείς με ΧΑΠ επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους, καθώς και την ποιότητα της ζωής τους. Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά. Για πολλά χρόνια, συνήθως πάνω από 10-15, η ασθένεια αναπτύσσεται σιωπηλά, προκαλώντας ήπιες ενοχλήσεις, χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα, που να προειδοποιούν. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, επιτρέπει στην αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή».

Για τον λόγο αυτό, επισημαίνει ο ίδιος πως επιδιώκεται από την Ένωση η παρότρυνση των πολιτών. «Θα πρέπει να επισκεφθούν τον πνευμονολόγο, ο οποίος θα προχωρήσει σε διάγνωση της νόσου και θα τους συμβουλέψει πώς θα την διαχειριστούν ώστε να έχουν καλύτερη αναπνοή, καλύτερη καθημερινότητα, καλύτερη κοινωνική ζωή», καταλήγει.

«H XAΠ, σχεδόν ποτέ, δεν έρχεται μόνη της»

Από την πλευρά της, η Ανδριάνα Παπαϊωάννου, συντονίστρια της Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, αναφέρει πως συνήθως υποδιαγιγνώσκεται, καθώς περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ΧΑΠ δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους.

«Εκτιμάται ότι ευθύνεται, παγκοσμίως, για περισσότερα από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας. Το συνολικό οικονομικό κόστος διαχείρισης της νόσου είναι τεράστιο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ακόμη και τα πιο εύρωστα υγειονομικά συστήματα. Η “συμβολή” της ΧΑΠ στις δαπάνες Υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη, ανέρχεται στο 56%, με το ετήσιο κόστος να αγγίζει τα 39 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει και συμπληρώνει:

«H XAΠ, σχεδόν ποτέ, δεν έρχεται μόνη της. Οι ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πλήθος άλλων παθήσεων».

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία καλεί τους ασθενείς με ΧΑΠ να εμβολιαστούν πλήρως με όλα τα εμβόλια, που συνιστώνται, με την ευθύνη του πνευμονολόγου τους: «Η νόσηση με κάποιον ή κάποιους από τους αναπνευστικούς ιούς μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα ή και μοιραία για τους ασθενείς με ΧΑΠ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This