Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική Ώμου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Must Read

Η Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική Ώμου αποτελεί μια σύγχρονη και πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική, που μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές παθήσεις του ώμου, αποσκοπώντας στην αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του και τη μείωση του πόνου.

Θα λέγαμε πως αποτελεί “διέξοδο” για ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο πόνο και σημαντική απώλεια κινητικότητας του ώμου. Η τεχνική αυτή, προσφέρει νέες δυνατότητες στη χειρουργική προσέγγιση, κυρίως σε περιπτώσεις όπου άλλες μέθοδοι μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές.

Στη σύγχρονη ορθοπεδική, η Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου αναδεικνύεται ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ασφαλείς προσεγγίσεις για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ώμου και της ποιότητας ζωής των ασθενών με σύνθετες παθήσεις του ώμου.

Τι είναι η Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική ώμου και πότε ενδείκνυται;

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Άνω Άκρου Δρ. Παναγιώτης Πάντος μας εξηγεί τι είναι η Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική.

Η Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική ώμου χαρακτηρίζεται από την αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών της άρθρωσης του ώμου, όχι κατά την συνήθη ανατομική αρχή, αλλά αντιστρέφοντας τις αρθρικές επιφάνειες.

Στην κλασική Ανατομική Αρθροπλαστική, η τεχνητή κεφαλή τοποθετείται στο άνω άκρο του βραχιονίου, ενώ το κοίλο τμήμα της πρόσθεσης τοποθετείται εκεί που βρίσκεται η φθαρμένη ωμογλήνη.

Στην Ανάστροφη Αρθροπλαστική, γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Τοποθετείται μία σφαίρα στην περιοχή της ωμογλήνης, ενώ το κοίλο τμήμα της τεχνητής πρόθεσης εισέρχεται στο βραχιόνιο.

Αυτή η επέμβαση ενδείκνυται για ασθενείς με προχωρημένη αρθρίτιδα ώμου ή σε περιπτώσεις ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας, που έχουν υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην περιοχή του ώμου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική για μία εξελιγμένη χειρουργική τεχνική, με διευρυμένες δυνατότητες και πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή:

  • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος
  • Εξάλειψη του πόνου και των συνοδών συμπτωμάτων
  • Άμεση κινητοποίηση του ώμου από την 3η μετεγχειρητική ημέρα
  • Ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική
  • Μικρές τομές και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Μικρότερος τραυματισμός των υποκείμενων ιστών
  • Χρήση ενθεμάτων υψηλής τεχνολογίας χωρίς επιπλέον στυλεό
  • Μικρή διάρκεια επέμβασης
  • Ελάχιστη νοσηλεία (μία ημέρα)

Διαδικασία Ανάστροφης Ολικής Αρθροπλαστικής Ώμου;

Η Αναστροφή Ολική Αρθροπλαστική ‘Ωμου είναι μια πολύπλοκη χειρουργική διαδικασία που στοχεύει στην αντικατάσταση των φθαρμένων ή κατεστραμμένων επιφανειών της άρθρωσης του ώμου.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 2 ώρες, ανάλογα πάντα την περίπτωση. Κατά την έναρξη, ο χειρουργός δημιουργεί μια μικρή τομή στην περιοχή του ώμου, ώστε να έχει πρόσβαση στην άρθρωση. Αφαιρεί τον φθαρμένο χόνδρο και έπειτα, πραγματοποιεί αντίστροφη αντικατάσταση της κεφαλής του βραχιονίου και της ωμογλήνης.

Αυτό σημαίνει πως η κεφαλή του βραχιονίου αντικαθίσταται με κυρτό ένθεμα, ενώ της ωμογλήνης με σφαιρικό. Με αυτή την αντίστροφη εφαρμογή, επιτυγχάνεται η αποκατάσταση του υπομόχλιου και έτσι ο ασθενής μπορεί να ανυψώσει κανονικά το χέρι του, χωρίς την υποστήριξη του στροφικού πετάλου, αλλά με τη βοήθεια του δελτοειδούς μυός.

Μετεγχειρητική φροντίδα και αποκατάσταση

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 1 ή 2 ημέρες, ενώ έπειτα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και να αυτοεξυπηρετηθεί, έπειτα από 3 ημέρες.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, ξεκινώντας ήδη μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο.

Απαραίτητο κομμάτι της αποκατάστασης και της μετεγχειρητικής πορείας του ασθενούς αποτελεί η φυσικοθεραπεία. Οι ασκήσεις που γίνονται, βοηθούν τον ασθενή να αποκαταστήσει το εύρος κίνησης του ώμου. Όσον αφορά τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, αυτές ξεκινούν 3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Εξασφαλίστε επιτυχή αποτελέσματα

Η Ανάστροφη Ολική Αρθροπλαστική είναι μια μέθοδος που απαιτεί εμπειρία και εξειδίκευση από το γιατρό, ώστε ο ασθενής να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς επιπλοκές.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Άνω Άκρου Δρ. Παναγιώτης Πάντος παρέχει πλήρη αξιολόγηση αλλά και ανάλυση των θεραπευτικών επιλογών σας, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί του και ανακτήστε την υγεία αλλά και τη λειτουργικότητα του ώμου σας!

Δεν είστε σίγουροι για τη διάγνωση που λάβατε; Μπορείτε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This