Μακρά η λίστα του ΕΟΦ με τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη – Καταγγελία για παράνομες εξαγωγές

Νέα στοιχεία

Must Read

Αυξητική τάση συνεχίζει να εμφανίζεται στις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Μάρτιο υπήρξε μείζον πρόβλημα με 233 φάρμακα, έναντι 193 φαρμάκων τον Φεβρουάριο και 109 τον περασμένο Δεκέμβριο!

Με βάση το iatronet, στον κατάλογο με τις τρέχουσες ελλείψεις, περιλαμβάνονται 186 φάρμακα “περιορισμένης διαθεσιμότητας”, εκ των οποίων τα 126 διατίθενται από τα φαρμακεία, τα 6 είναι μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), τα 40 νοσοκομειακά, τα 4 εμβόλια και τα 10 σκιαγραφικά! Υπάρχουν ακόμη, 47 φάρμακα “μόνιμης και έκτακτης κάλυψης”, με τα περισσότερα να διατίθενται από φαρμακεία και νοσοκομεία.

Από μεριάς τους, οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τις ελλείψεις σε παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, κατήγγειλε πως διαθέτει στοιχεία για παράλληλες εξαγωγές στη Γερμανία φαρμάκων, όσο αυτά βρίσκονταν σε απαγόρευση εξαγωγών! «Διαπιστώθηκε με στοιχεία ότι κάποιοι κύριοι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης εξήγαγαν φάρμακα που ήταν σε απαγόρευση. Πώς το έκαναν; Δεν ακύρωναν τα κουπόνια, γιατί για να το βγάλεις πρέπει να ακυρώσεις το κουπόνι. Και βρέθηκαν στη γερμανική αγορά. Αποθήκη που έβγαλε φάρμακο ενώ ήταν απαγορευμένο, εγώ θα ζητήσω από τον υπουργό να κλείσει. Να την κλείσει δια παντός. Διότι τα στοιχεία που έχουμε είναι σοβαρά, ήρθαν από τη Γερμανία και διαπιστώσαμε από διασταυρώσεις ότι είναι μια πραγματικότητα».

Στην καταγγελία τοποθετήθηκε το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, το οποίο κάλεσε τον κ. Βαλτά να καταθέσει στοιχεία: «Τελικά, υπάρχει σκούπα στην οποία συμμετέχουν και Φαρμακεία; Διότι μέχρι πρότινος ισχυριζόταν το αντίθετο», σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του ΠΣΦ. Οι φαρμακαποθηκάριοι καλούν τον πρόεδρο του ΠΦΣ να υλοποιήσει τις απειλές του: «Μήπως γνωρίζει και από που προμηθεύτηκε ο εν λόγω παράνομος τα σκευάσματα που εξήγαγε; Διότι αν – λέμε αν – τα αγόρασε μέσω ‘σκούπας’ από τα φαρμακεία, τότε τού παρέχεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να υλοποιήσει άμεσα τις δηλώσεις του και να… κόψει ποδάρια». Ο ΠΣΦ καλεί τον πρόεδρο του ΠΦΣ να κοινοποιήσει τα στοιχεία, ώστε να συνδράμουν όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.




Η πλήρης λίστα του ΕΟΦ

10454-lista-farmakeytikon-skeyasmaton-periorismenhs-diathesimothtas-martios-2024

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This