Τρομάζει η αφρικανική σκόνη!

Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργεί ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό

Must Read

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τη συσσωρευμένη αφρικανική σκόνη που έχει καλύψει τον ουρανό της χώρας τα τελευταία 24ωρα, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα «τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα».

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, συμπληρώνοντας ότι οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αποφύγουν παροξυσμικά αναπνευστικά επεισόδια, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο: «Πλήττονται συνήθως οι άρρωστοι, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες βαριές αναπνευστικές παθήσεις, οι οποίες οδηγούν τους ανθρώπους αυτούς σε παροξύνσεις. Μια παρόξυνση δεν είναι άμοιρη επιπτώσεων. Κάποιος με ΧΑΠ πεθαίνει πάνω σε μια παρόξυνση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας. Δεν ξέρουμε ποτέ πού θα οδηγήσει μια τέτοια κατάσταση».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στην Κρήτη, που δέχεται και τις μεγαλύτερες ποσότητες σκόνης, λόγω της γειτνίασης της με την αφρικανική ήπειρο. Ωστόσο το φαινόμενο χθες επεκτάθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, μπορεί το φαινόμενο να παρουσιάσει υποχώρηση για λίγες μέρες, όμως από την Κυριακή ή τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται μια νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης στον ουρανό της Ελλάδας.

Ιατρική φροντίδα

Από την πλευρά της, η Ενωση Πνευμονολόγων Ελλάδας τονίζει ότι η «αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια, τα οποία δύνανται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα». Καλεί, λοιπόν, τους πολίτες και ιδιαίτερα όσους ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Παράλληλα, οι πνευμονολόγοι κάνουν ισχυρή σύσταση προς τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα ραγδαίας επιδείνωσης της νόσου, να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Τέλος, τα μέλη της ΕΠΕ αναφέρουν ότι τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. Μάλιστα, τονίζουν ότι «σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα δυσκολία στην αναπνοή, έντονος και ερεθιστικός βήχας με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικός πόνος, επίμονο φτέρνισμα, δακρύρροια και βράγχος φωνής, τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή».

Τι να προσέξουν όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα

Αναφορικά με το μείζον ζήτημα της αφρικανικής σκόνης, που κάθε τέτοια εποχή επηρεάζει χιλιάδες συμπολίτες μας που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, μίλησε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι η αφρικανική σκόνη επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό και συμβούλεψε τι να κάνουν τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Οπως είπε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Open, «πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, ιδίως με μικροσωματίδια, οι άνθρωποι που έχουν ευπάθεια, προϋπάρχουσες νόσους δηλαδή στο αναπνευστικό τους και στο κυκλοφορικό τους, επιβαρύνονται αρκετά. Ο λόγος είναι απλός. Οποτεδήποτε μπαίνει σκόνη και την εισπνέουμε τα μικρά αυτά σωματίδια κάθονται στον βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνουν φλεγμονή. Σε έναν υγιή οργανισμό αυτή η φλεγμονή είναι μικρή και δεν του προκαλεί τίποτα. Σε έναν όμως οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, από ένα άσθμα, από μια αλλεργική ρινίτιδα, η φλεγμονή επικάθεται στην προϋπάρχουσα φλεγμονή και την αυξάνει ή προκαλεί
συμπτώματα».

Σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέξει κανείς αυτήν την περίοδο, ο καθηγητής είπε: «Αυτό που πρέπει να κάνει κανένας είναι, εάν έχει κάποια νόσο και τη γνωρίζει, όταν θα υπάρχει πρόβλεψη πως θα έρθει η αφρικανική σκόνη να επικοινωνήσει με τον θεράποντα γιατρό του για να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του. Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, δηλαδή είτε να αυξήσουμε τη δόση των φαρμάκων ή τη συχνότητα είτε να προσθέσουμε κάποιο φάρμακο, αλλά ποτέ από μόνοι μας». Συμπλήρωσε δε ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα είναι να βάλουν μια μάσκα υψηλής προστασίας για όσες μέρες διαρκεί η σκόνη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This