Δευτέρα 21/6/2021

Ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα αρκεί για εμφάνιση καρκίνου 

Ακόμη και μερικά ποτηράκια αλκοόλ αρκούν για να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με νέα ιαπωνική έρευνα.

Αν και παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου, η νέα αυτή έρευνα έδειξε ότι ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αυξάνουν τον κίνδυνο.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν μια σχεδόν γραμμική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και στον κίνδυνο καρκίνου, δηλαδή όσο αυξάνει η πρώτη τόσο αυξάνει ο δεύτερος.

Στοιχεία

Οι ερευνητές ανέλυσαν κλινικά στοιχεία 63.232 καρκινοπαθών και άλλων τόσων ατόμων που δεν έπασχαν από καρκίνο. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο αλκοόλ έπιναν.

Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα της μελέτης, η κατανάλωση μίας μερίδας αλκοόλ την ημέρα (23 γρ. αιθανόλη ή μία μπίρα μεγάλη ή ένα ποτήρι κρασί των 180 ml ή ένα ποτήρι ουίσκι των 60 ml) επί δέκα χρόνια ή δύο μερίδων για πέντε χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά περίπου 5%.

Όσοι πίνουν δύο ποτά την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, άσχετα με το πόσο καιρό είχαν αυτήν τη συνήθεια. Ο κίνδυνος αφορά κυρίως κοινούς καρκίνους, όπως του εντέρου, του στομάχου, του οισοφάγου, του προστάτη και του μαστού.

Δείτε επίσης: Υπερκαταναλώνουμε «γλυκό» δηλητήριο

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ