6-7-2020

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάνε οι άνδρες το τεστ PSA για τον καρκίνο του προστάτη

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας με το νέο έτος είναι να φροντίσετε την υγεία σας. Η φροντίδα αυτή αρχίζει με τον προληπτικό έλεγχο, ο οποίος στους άνδρες είναι συνυφασμένος με το τσεκάπ για τον προστάτη. Ωστόσο ο προληπτικός έλεγχος του προστάτη για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου πρέπει να αρχίζει πιο νωρίς από τα 50 έτη και η συχνότητα επανάληψης του ελέγχου πρέπει να καθορίζεται σε κάθε άνδρα ξεχωριστά.

Αυτές είναι οι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU), οι οποίες αναθεωρήθηκαν το 2019 για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) και τις άλλες εξετάσεις του προστάτη.

Σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες, η πρώτη μέτρηση του PSA πρέπει να γίνεται σε ηλικία 40-45 ετών, ώστε να υπάρχει μία τιμή αναφοράς με την οποία θα συγκρίνονται όλες οι επόμενες.

Η επόμενη μέτρηση του PSA και η επανάληψή της θα καθορίζεται σε κάθε άνδρα ξεχωριστά με βάση ορισμένα κριτήρια, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, τα ευρήματα στη δακτυλική εξέταση προστάτη και ο όγκος του προστατικού αδένα. Μάλιστα η δακτυλική εξέταση του προστάτη πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με το PSA, ώστε να αξιολογεί ο γιατρός τον κίνδυνο ύπαρξης κάποιας ύποπτης βλάβης.

Οι συστάσεις αυτές γίνονται με σκοπό να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου στους άνδρες που τη χρειάζονται, αλλά ταυτοχρόνως να αποφευχθούν η υπερδιάγνωση και η υπερθεραπεία.

«Η μέτρηση του PSA στο αίμα μπορεί μακροπρόθεσμα να μειώσει σημαντικά τη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη, όπως έχουν δείξει πολλές μεγάλες μελέτες συμπεριλαμβανομένης της ERSPC (European Randomised Study of Screening for Prostate Cancer)» μας λέει ο χειρουργός ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τέως πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, και συμπληρώνει:

«Ωστόσο η εξέταση αυτή εντοπίζει και πολλούς καρκινικούς όγκους με αργή ανάπτυξη, οι οποίοι δεν θα απειλούσαν ποτέ τη ζωή των ασθενών, ούτε θα τους προκαλούσαν συμπτώματα. Με άλλα λόγια οδηγεί στην υπερδιάγνωση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην υπερθεραπεία, δηλαδή σε αχρείαστες θεραπείες που αποτελούν την αιτία της αμφισβήτησης του PSA».

Δείτε επίσης: Η εξαντλητική άσκηση προκαλεί γήρανση!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ