Σάββατο 19/6/2021

«Καθυστερεί» τα γηρατειά το άπαχο γάλα

Όσοι πίνουν άπαχο γάλα αντί για πλήρες γερνούν με πιο αργό ρυθμό, υποστηρίζουν ερευνητές του αμερικανικού Brigham Young University. Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο «Oxidative Medicine and Cellular Longevity» εξηγούν ότι όσο πιο λίγα λιπαρά έχει το γάλα τόσο πιο μεγάλα είναι τα τελομερή των χρωμοσωμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι το DNA και κατά συνέπεια ο οργανισμός διατηρείται πιο νέος.

Τα τελομερή είναι τα τμήματα που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων, το μήκος των οποίων μειώνεται όσο γερνά κανείς. Όσο μεγαλύτερη είναι η μείωση του μήκους τους τόσο πιο γερασμένος είναι ο οργανισμός.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Larry Tucker, μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 6.000 εθελοντών, καταγράφοντας ποιον τύπο γάλακτος έπιναν, και στη συνέχεια μέτρησε το μήκος των τελομερών στα χρωμοσώματα των κυττάρων τους.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν πλήρες γάλα είχαν μικρότερα τελομερή σε σχέση με εκείνους που έπιναν πλήρως άπαχο γάλα. Υπολόγισαν, δε, ότι για κάθε 1% μείωσης των λιπαρών στο γάλα το DNA γερνούσε κατά τέσσερα χρόνια ή περισσότερο.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπιναν άπαχο γάλα θα παρέμεναν πιο νέοι για περισσότερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με όσους κατανάλωναν πλήρες γάλα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα λιπαρά του γάλακτος θέτουν τα κύτταρα υπό πίεση και καταστρέφουν το DNA τους.

Δείτε επίσης: Καρκίνος από χημικά στο νερό της βρύσης

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ