Μετάλλαξη σε στελέχη μυκοβακτηρίων που προκαλούν φυματίωση

Must Read

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ερευνητές από τη Σουηδία, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι στελέχη των μυκοβακτηρίων που προκαλούν τη φυματίωση υπέστησαν μετάλλαξη η οποία, αντί να τα σκοτώσει, τα έκανε ανθεκτικά σε ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιβιοτικά.

Πρόκειται για μετάλλαξη σε γονίδιο του μυκοβακτηρίου το οποίο ευθύνεται για την παραγωγή της κομβικής σημασίας για την ύπαρξη του μικροοργανισμού πρωτεΐνης RpoB. Τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη στοχεύει και το αντιβιοτικό φάρμακο ριφαμπικίνη, το οποίο την καταστρέφει. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιτρέπει στο μυκοβακτήριο να επιβιώσει, γιατρεύοντας τους ασθενείς με φυματίωση.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, σύμφωνα με τα έως σήμερα επιστημονικά δεδομένα που επικαλούνται οι ερευνητές του Uppsala University, θα έπρεπε να σκοτώσει τα μυκοβακτήρια, καθώς θα τους στερούσε τη ζωτική πρωτεΐνη RpoB.

Όπως επισημαίνεται όμως στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PNAS», όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλά τα μυκοβακτήρια απέκτησαν και «ασπίδα προστασίας» από τη ριφαμπικίνη, καθιστώντας την αναποτελεσματική.

Αναλύοντας το DNA των βακτηριδίων που προκαλούν τη φυματίωση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εξαιτίας της μετάλλαξης άλλαξε σε συγκεκριμένο σημείο του γονιδίου η σύνθεσή του. Κανονικά αυτό θα έπρεπε να διακόψει την παραγωγή της πρωτεΐνης RpoB, που κωδικοποιείται από το γονίδιο, προκαλώντας τον θάνατο του βακτηριδίου.

Αντί γι’ αυτό, τέθηκε σε λειτουργία ένας μηχανισμός του κυττάρου που επιτρέπει κατά την «ανάγνωση» του γονιδίου για την παραγωγή της πρωτεΐνης RpoB να παρακάμπτεται το μεταλλαγμένο σημείο του.

Αυτό έχει συνέπεια να παραχθεί μια αλλοιωμένη μορφή της πρωτεΐνης RpoB, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο μυκοβακτήριο να συνεχίσει να επιβιώνει. Επίσης, από τη στιγμή που η σύνθεση της RpoB έχει αλλάξει, δεν μπορεί να επιδράσει πάνω της η φαρμακευτική ουσία ριφαμπικίνη, καθώς το συγκεκριμένο αντιβιοτικό είναι αποτελεσματικό μόνο στην «αυθεντική» και μη αλλοιωμένη εξαιτίας της μετάλλαξης μορφή της πρωτεΐνης RpoB. Τώρα οι ερευνητές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη.

Δείτε επίσης: Οι… πρωτάρηδες στο Viagra κινδυνεύουν να τα δουν όλα «μπλε»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This