Σάββατο 19/6/2021

Τα… πιάτα που φέρνουν εγκεφαλικό

Τα αβγά αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού, ενώ φρούτα, λαχανικά και ίνες μειώνουν τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, σύμφωνα με έρευνα η οποία αναφέρει ότι τα διάφορα είδη τροφών συνδέονται με τον κίνδυνο διαφορετικού είδους εγκεφαλικού (ισχαιμικού ή αιμορραγικού).

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η μεγαλύτερη έρευνα του είδους της ως σήμερα και πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και σε άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, καλύπτοντας συνολικά 418.329 ανθρώπους. Eως τώρα σχεδόν όλες οι έρευνες έχουν εξετάσει την επίπτωση της διατροφής συνολικά στα εγκεφαλικά, χωρίς να διακρίνουν στα δύο βασικά είδη τους.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Τάμι Τονγκ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας, ανέλυσε σε βάθος 13 ετών τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, από τους οποίους 4.281 έπαθαν ισχαιμικό εγκεφαλικό και 1.430 αιμορραγικό στη διάρκεια της έρευνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγάλη κατανάλωση αβγών αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού αλλά όχι ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η συχνή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ινών, γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικού αλλά όχι αιμορραγικού εγκεφαλικού.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος (αλλά όχι πουλερικών) αυξάνει σε μέτριο βαθμό τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού. Πιο ασαφής είναι η κατάσταση με τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς, καθώς δεν βρέθηκε κάποια σημαντική αύξηση ή μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν κάποιος θρόμβος είτε μπλοκάρει τη ροή του αίματος σε κάποια αρτηρία που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο είτε σχηματίζεται κάπου αλλού στο σώμα και μετά καταλήγει στον εγκέφαλο, όπου εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος.

Σπουδαίο εύρημα

Στα αιμορραγικά εγκεφαλικά κάποια εσωτερική αιμορραγία προκαλεί ζημιά στα γειτονικά εγκεφαλικά κύτταρα. Περίπου το 85% των εγκεφαλικών είναι ισχαιμικά και το 15% αιμορραγικά.

Τα εγκεφαλικά είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. «Το σπουδαιότερο εύρημα είναι ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση ινών, φρούτων και λαχανικών σχετίζεται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού. Το κοινό πρέπει να αυξήσει την κατανάλωση αυτών των τροφών» δήλωσε η δρ Τονγκ.

Δείτε επίσης: Η παχυσαρκία απειλεί όσες γυναίκες δεν κοιμούνται καλά

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ