«Κοκτέιλ» ελπίδας μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου στον μαστό

Must Read

Πολύ θετικά νέα έρχονται για τον καρκίνο του μαστού από μία διεθνή κλινική δοκιμή, που έγινε και με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων και η οποία μας δίνει πολλές ελπίδες για το μέλλον. Πρόκειται για μια νέα ανοσοθεραπεία για την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, η οποία μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου τα επόμενα χρόνια.

Η κλινική δοκιμή έγινε στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και μεταξύ των Ελλήνων που συμμετείχαν ήταν οι Θεόδωρος Φουκάκης (αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Νοσοκομείου του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2002) και Βασιλική Καραντζά (Ελληνοαμερικανίδα ερευνήτρια Κλινικής Ογκολογίας στη φαρμακευτική εταιρία Merck, που έχει τα δικαιώματα του φαρμάκου).

Για ένα εξάμηνο το συγκεκριμένο φάρμακο της ανοσοθεραπείας pembrolizumab χορηγήθηκε στα 2/3 των ασθενών, σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, με στόχο τη μείωση του όγκου πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Στους υπολοίπους έκαναν μόνο χημειοθεραπεία και δόθηκε μόνο ψευδοφάρμακο. Ο συνδυασμός ανοσοθεραπείας και χημειοθεραπείας είχε ως αποτέλεσμα τα 2/3 των ασθενών να μην έχουν ίχνος καρκίνου, σε αντίθεση με τις γυναίκες που έκαναν μόνο χημειοθεραπεία.

Οι γυναίκες, που έχουν υπολείμματα όγκου τη στιγμή του χειρουργείου, έχουν 40% με 50% πιθανότητες για υποτροπή του καρκίνου, ακόμα κι αν ο όγκος έχει αφαιρεθεί. Συνήθως η υποτροπή μπορεί να συμβεί τα επόμενα τρία χρόνια και η πρόγνωση για τον ασθενή τότε είναι κακή.

Με τη νέα ανοσοθεραπεία παρατηρήθηκε αύξηση κατά σχεδόν 14% στον αριθμό των γυναικών χωρίς καθόλου καρκίνο μετά τη χημειοθεραπεία, κάτι που αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προόδου. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει περίπου ένα έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση, τα αρχικά δεδομένα δείχνουν πως όσες γυναίκες έκαναν ανοσοθεραπεία έχουν μικρότερο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου, σημάδι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Ωστόσο, αυτά τα ενθαρρυντικά σημάδια θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια για να επιβεβαιωθούν.

Δείτε επίσης: Η παχυσαρκία απειλεί όσες γυναίκες δεν κοιμούνται καλά

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This