Πέμπτη 6/5/2021

Bακτήριο του εντέρου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ένα πολύ συνηθισμένο βακτήριο στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Ερευνητές από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξαν ότι ένα στέλεχος του βακτηριδίου Εσερίχια Κόλι παράγει τοξίνη η οποία προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

Ειδικότερα, πρόκειται για την τοξίνη κολιβακτίνη, η οποία διαπιστώθηκε ότι καταστρέφει μέρος του DNA των κυττάρων του εσωτερικού τοιχώματος του εντέρου.

Παρόμοιες μεταλλάξεις, τις οποίες οι ερευνητές αποκαλούν γενετικά αποτυπώματα, εντοπίστηκαν στο DNA των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Αυτή η ανακάλυψη πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην τοξίνη του συγκεκριμένου στελέχους Εσερίχια Κόλι και στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Ο στόχος μας είναι να κατανοήσουμε τις αιτίες του καρκίνου του εντέρου, συνεπώς η ανακάλυψη του ρόλου της κολιβακτίνης αποτελεί σημαντικό βήμα. Αναζητούμε πλέον και άλλα βακτήρια και τις τοξίνες τους που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του εντέρου, ώστε να διαμορφώσουμε μια καλύτερη εικόνα για τους παράγοντες κινδύνου» ανέφεραν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης: Καμπανάκι» ερευνητών για νόσο που προκαλείται και από την ατμοσφαιρική ρύπανση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ