19-9-2020

Δύο Ελληνες στη «μάχη» για τη σχιζοφρένεια

Τον δρόμο για να δημιουργηθούν θεραπείες πιο αποτελεσματικές για τη σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις ανοίγουν δύο νέες επιστημονικές έρευνες, επικεφαλής των οποίων είναι δύο Έλληνες επιστήμονες της διασποράς.

Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ακτινολογίας Χρήστο Νταβατζίκο της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, αφορούσε 307 ασθενείς έως 45 ετών με σχιζοφρένεια και 364 υγιείς σε ΗΠΑ, Γερμανία και Κίνα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις εξετάσεις του εγκεφάλου τους με τη βοήθεια του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης «HYDRA», το οποίο ανέπτυξε ο Νταβατζίκος.

Διαφορετικοί τύποι

Διαπιστώθηκε πρώτη φορά ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι σχιζοφρένειας. Ο ένας τύπος, ο πιο συχνός, εμφανίζει μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο σε σχέση με τους υγιείς. Ο δεύτερος, που αφορά σχεδόν το 40% των ασθενών, έχει όγκο παρόμοιο με τον εγκέφαλο των υγιών.

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροδιαγνωστικών Εφαρμογών στην Ψυχιατρική Νικόλαο Κουτσουλέρη του πανεπιστημίου «Λούντβιχ Μαξιμίλιανς» του Μονάχου μελέτησε 1.223 εθελοντές επί 18 μήνες. Ανακαλύφθηκε ότι οι ασθενείς με ψύχωση, όπως η σχιζοφρένεια, μπορούν να καταταχθούν σε πέντε διαφορετικές ομάδες: συναισθηματικές, αυτοκτονικές, καταθλιπτικές, άκρως λειτουργικές και σοβαρές.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ