Τετάρτη 23/6/2021

Η υπερκατανάλωση αλλαντικών, «ένοχη» για ψυχιατρικές διαταραχές

Τα νιτρικά άλατα, χημικές ουσίες που περιέχουν τα κατεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά και τα λουκάνικα, ενδεχομένως να συντελούν στην εκδήλωση μανίας, μια μη φυσιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα και αϋπνία.

Μελέτη του πανεπιστημίου Johns Hopkins, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Molecular Psychiatry», διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν νοσηλευτεί για επεισόδιο μανίας είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν φάει προϊόντα κρέατος με νιτρικά άλατα συγκριτικά με άτομα που δεν είχαν ιστορικό της σοβαρής αυτής ψυχικής διαταραχής.

Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα σε αρουραίους και τους έδιναν μια διατροφή που περιείχε νιτρικά άλατα. Επειτα από δύο εβδομάδες τα πειραματόζωα εκδήλωσαν μια υπερδραστηριότητα που έμοιαζε με μανία.

Ενώ διάφοροι γενετικοί και άλλοι παράγοντες έχουν σχετιστεί με τα επεισόδια μανίας που χαρακτηρίζουν τη διπολική διαταραχή αλλά και άλλες ψυχιατρικές παθήσεις, οι παράγοντες αυτοί δεν εξηγούν πλήρως την αιτία της νόσου. Γι’ αυτό και οι ερευνητές ανά τον κόσμο προσπαθούν να εντοπίσουν και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή, που μπορεί να παίζουν κάποιον ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό η επιστημονική ομάδα του αμερικανικού πανεπιστημίου υπό τον δρα Ρόμπερτ Γιόλκεν θέλησε αρχικά να μελετήσει κατά πόσον η έκθεση σε λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της διατροφής σχετίζονται με ψυχιατρικές καταστάσεις.

Δημογραφικά στοιχεία

Μεταξύ των ετών 2007-2017 συνέλεξε δημογραφικά στοιχεία μαζί με δεδομένα για την υγεία και τη διατροφή 1.101 ατόμων 18-65 ετών με και χωρίς ψυχιατρικές διαταραχές. Το 55% ήταν γυναίκες και το 55% καυκάσιας καταγωγής.

Από την επεξεργασία των στοιχείων από τους ιατρικούς φακέλους τους διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν νοσηλευθεί για μανία είχαν τριπλάσια συχνότητα κατανάλωσης κατεργασμένων προϊόντων κρέατος συγκριτικά με όσους δεν είχαν διαγνωστεί με ψυχιατρική διαταραχή.

Τα κατεργασμένα κρέατα δεν σχετίστηκαν με τη διάγνωση σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, διπολικής διαταραχής στα άτομα που είχαν νοσηλευθεί με μανία, ή με μείζονα κατάθλιψη.

Τα νιτρικά άλατα χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια τώρα ως συντηρητικά για τα αλλαντικά και έτσι δεν μπορούν προς το παρόν οι επιστήμονες να πουν γιατί αυξάνουν ειδικά τον κίνδυνο εκδήλωσης μανίας στους ανθρώπους.

Δείτε επίσης: Δύο Ελληνες στη «μάχη» για τη σχιζοφρένεια

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ