Παρασκευή 18/6/2021

Κορωνοϊός: Ιαπωνικό αντιγριπικό δοκιμάστηκε σε 340 ασθενείς με «ξεκάθαρο αποτέλεσμα»

Φάρμακο κατά της γρίπης είναι «ξεκάθαρα αποτελεσματικό» στη θεραπεία του κορωνοϊού, σύμφωνα με ειδικούς από την Κίνα.

Η ενεργή ουσία favipiravir, που βρίσκεται στο ιαπωνικό αντιγριπικό φάρμακο Avigan, δοκιμάστηκε σε 340 ασθενείς που έπασχαν από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα. Αυτοί που το πήραν έδειξαν να συνέρχονται ταχύτερα και οι πνεύμονές τους να βελτιώνονται περισσότερο σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν πάρει το φάρμακο, σύμφωνα με δηλώσεις του Zhang Xinmin, αξιωματούχου του υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που το πήραν ήταν αρνητικοί στο τεστ για τον κορωνοϊό, ενώ το αντίστοιχο διάστημα για όσους δεν το παίρνουν είναι οι 11 μέρες. Η ουσία αυτή φαίνεται να καταφέρνει τα παραπάνω εμποδίζοντας τον ιό να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό και δεν έχει μέχρι στιγμής παρενέργειες.

«Εχει υψηλό βαθμό ασφάλειας και είναι μια ξεκάθαρα αποτελεσματική θεραπεία» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον «Guardian». Η δοσολογία θα διερευνηθεί σε περισσότερους ασθενείς με Covid-19 από ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ που υποστηρίζουν ότι θα δίνουν το φάρμακο δωρεάν, αν οι μελέτες δείξουν ότι είναι ασφαλές.

Τα στελέχη της γρίπης

Ωστόσο, αντικρουόμενες κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι η ουσία favipiravir, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ενάντια σε στελέχη της γρίπης, τον κίτρινο πυρετό και άλλες ιώσεις, δεν θα είναι ωφέλιμη σε ασθενείς που έχουν πιο σοβαρές υποκείμενες ασθένειες. Την ίδια ώρα, φάρμακο που χορηγείται στις γάτες κατά της λευχαιμίας και ιού που είναι παρόμοιος με τον κορωνοϊό, δοκιμάζεται για να διαπιστωθεί αν μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τον δρα Ng Cher Yew, διευθύνοντα σύμβουλο της Biovalence Technologies, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα χορηγείται σε υγιείς ανθρώπους για να μην κολλήσουν τον κορονοϊό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ