Με τον πρόωρο θάνατο συνδέεται η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ειδικότερα του επεξεργασμένου, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal.
Επιπλέον, φαίνεται ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, το αβγό, τα προϊόντα δημητριακών ολικής και τα λαχανικά, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο.
Συνολικά, η αύξηση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος κατά 3,5 μερίδες ανά εβδομάδα, βρέθηκε να συνδέεται με 10% υψηλότερη πιθανότητα θανάτου μέσα στα επόμενα 8 χρόνια.
Το ψάρι μειώνει τον κίνδυνο
Μάλιστα, η αύξηση του κινδύνου φάνηκε να είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ατόμων που καταναλώνουν περισσότερα προϊόντα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως μπέικον, λουκάνικα και άλλα αλλαντικά. Από την άλλη, η αντικατάσταση 1 μερίδας κόκκινου κρέατος ανά ημέρα, από ψάρι συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 17%.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ανάλυση που εξετάζει τη σχέση της μακροχρόνιας αύξησης της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.