Σάββατο 12/6/2021

Η πανδημία «χτύπησε» και τη μεταμόσχευση οργάνων

Απότομη μείωση στον αριθμό των διαθέσιμων για μεταμόσχευση οργάνων από νεκρούς δότες καταγράφεται διεθνώς εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία φτάνει το 90% στη Γαλλία και το 51% στις ΗΠΑ. Η δραματική μείωση αφορά όλα τα όργανα (νεφροί, ήπαρ, καρδιά, πνεύμονες), με αποτέλεσμα μια εξίσου κατακόρυφη υποχώρηση στις μεταμοσχεύσεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Πίτερ Ρις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα νεφρά προς μεταμόσχευση. «Τα σωτήρια για τη ζωή όργανα από νεκρούς δότες αντιπροσωπεύουν μια περιορισμένη χρονικά ευκαιρία, καθώς πρέπει να παρασχεθούν και να χρησιμοποιηθούν γρήγορα. Ομως, προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια των ασθενών τους, τα κέντρα μεταμόσχευσης πρέπει πλέον να ελέγχουν προσεκτικά όλους τους δότες, ώστε να διασφαλίσουν τον ελάχιστο δυνατό κίνδυνο για Covid-19» δήλωσε ο δρ Ρις.

Αρκετά κέντρα μεταμόσχευσης διεθνώς συνεχίζουν τις μεταμοσχεύσεις εν μέσω πανδημίας, αλλά αντιμετωπίζουν αυξημένες προκλήσεις όσον αφορά τόσο την εύρεση οργάνων όσο και την τήρηση πολύ αυξημένων μέτρων ασφαλείας καθ’ όλη διαδικασία της μεταμόσχευσης. Το 2018 είχαν γίνει παγκοσμίως περίπου 150.000 μεταμοσχεύσεις, ενώ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι ζουν σήμερα με μεταμοσχευμένο όργανο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ