«Νύχτες Πρεμιέρας»: Η 27η διοργάνωση, ο καλύτερος λόγος για να επιστρέψετε… τρέχοντας στα σινεμά! (video)

Από Τετάρτη 22/9 έως και Κυριακή 3/10, σε 5 θερινούς και 5 χειμερινούς κινηματογράφους μάς περιμένουν συνολικά 140 ταινίες από κάθε γωνιά του πλανήτη

Must Read

Σε υβριδική μορφή επιστρέφουν και φέτος οι «Νύχτες Πρεμιέρας», μετά το ιδιαίτερα επιτυχημένο περσινό «πείραμα», με το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας να φιλοξενείται τόσο σε θερινές, όσο και σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ παραμένει διαθέσιμη και η διαδικτυακή πλατφόρμα του θεσμού.

Ειδικότερα, η 27η έκδοση των Νυχτών Πρεμιέρας θα φιλοξενηθεί σε δέκα συνολικά κινηματογραφικές αίθουσες, πέντε 12μηνης λειτουργίας (Ιντεάλ, Δαναός, Τριανόν, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) και πέντε θερινές (Αίγλη, Ριβιέρα, Σινέ Φλερύ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Στέλλα), εξασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

  • Δείτε το τρέιλερ του φετινού φεστιβάλ:

Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας σηκώνουν αυλαία την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας «A Ηero» του δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ, Ασγκάρ Φαραντί, η οποία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου στο Ιντεάλ, εξάλλου, ακολουθώντας την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί η πανελλήνια πρεμιέρα του «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, της -για πολλούς- πλέον πολυαναμενόμενης ταινίας της φετινής σεζόν, η οποία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Διεθνές Διαγωνιστικό

Το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μυθοπλασίας όπως κάθε χρόνο συστήνει στο κοινό των «Νυχτών Πρεμιέρας» την αφρόκρεμα από νέες και νέους δημιουργούς, οι οποίοι βρίσκονται είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη σκηνοθετική τους απόπειρα. Η φετινή επιλογή περιλαμβάνει 14 ταινίες οι οποίες και θα διεκδικήσουν τα βραβεία του τμήματος, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αθηνάς.

Ανάμεσα τους συναντάμε τα «Βότσαλα», του Π. Σ. Βινοθράζ, τα οποία κέρδισαν τη Χρυσή Τίγρη Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, το ψυχεδελικό animation «Cryptozoo» του Ντας Σο, με τη φωνή (και) της Αγγελικής Παπούλια, το οποίο βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ του Βερολίνου και του Σάντανς, ένα υπόγειας έντασης θρίλερ από τη Γερμανία με τίτλο «Ο Ανθρώπινος Παράγοντας» του Ρόνι Τρόκερ, το φιλμ «Εύθραυστη Ισορροπία» του Ιάπωνα Γιούτζιρο Χαρουμότο.

Επίσης, τη «Μεγάλη Απόδραση» του Σεμπάστιαν Μάιζε, η οποία κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών, το πολυσυζητημένο και βραβευμένο στις Κάννες ντεμπούτο του Βλάντιμαρ Γιόχανσον «Ο Αμνός», το «Azor» του πρωτοεμφανιζόμενου Ελβετού σκηνοθέτη Αντρέας Φοντάνα, το «Φύγαμε» σε σκηνοθεσία Πάνα Παναχί, το βασισμένο σε αληθινή ιστορία σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βενσάν Λε Πορτ «Μπρούνο Ρεϊντάλ: Εξομολόγηση Ενός Δολοφόνου» και το «Luzzu» του επίσης πρωτοεμφανιζόμενου Άλεξ Καμιλέρι.

Στο Διαγωνιστικό πρόγραμμα ντοκιμαντέρ, από την άλλη, για το μεγάλο βραβείο του τμήματος διαγωνίζονται, μεταξύ άλλων, «Ο Ναύτης των Βουνών» του Καρίμ Μαϊνούζ, «Η Οφειλή» του Σταύρου Ψυλλάκη, «Στιγμές Σαν κι Αυτές Δεν Κρατούν για Πάντα» της Σέριλ Νταν, «Αγελάδα» της Άντρεα Άρνολντ, καθώς και το «Χτίστες, Νοικοκυρές και η Οικοδόμηση της Σύγχρονης Αθήνας» των Τάσου Λάγγη και Γιάννη Γαϊτανίδη.

Μεγάλα αφιερώματα

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από την πρώτη προβολή του μυθικού «Πολίτη Κέιν», οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνουν ένα πλήρες αφιέρωμα στη φιλμογραφία του Όρσον Γουέλς, προβάλλοντας το σύνολο των ταινιών μυθοπλασίας του, τις οποίες θα προλογίσουν επιφανείς προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου και του πολιτισμού. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, όχι μόνο στην πιο πρόσφατη, αλλά και στην πληρέστερη ψηφιακή αποκατάστασή τους.

Το δεύτερο αφιέρωμα της φετινής έκδοσης του Φεστιβάλ με τίτλο «Ζωές σε μετάβαση: Trans Cinema Matters», αγγίζει ένα από τα πιο επίκαιρα και ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα ταυτότητας και ισότητας και περιλαμβάνει 13 ταινίες, μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, από την Ελλάδα και τον κόσμο που αφηγούνται ιστορίες για τις ζωές και τις εμπειρίες των μελών της τρανς κοινότητας.

Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες

Το πανελλήνιο ντεμπούτο τους στις «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιήσουν λίγο καιρό μετά τις πανηγυρικές νίκες τους στα Φεστιβάλ Καννών και Βερολίνου, αντίστοιχα, το «Titane» της -παλιάς γνώριμης του φεστιβάλ- Ζουλιά Ντικουρνό, που απέσπασε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα και το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό» του Ράντου Ζούντε, ενός από τους κορυφαίους δημιουργούς του σύγχρονου ρουμανικού σινεμά, που διακρίθηκε με τη φετινή Χρυσή Άρκτο.

Επίσης, θα προβληθούν η «Τελευταία Μονομαχία», ένα εντυπωσιακό ιστορικό έπος με τους Άνταμ Ντράιβερ, Ματ Ντέιμον, Μπεν Άφλεκ, σε σκηνοθεσία Ρίντλεϊ Σκοτ, η Αργυρή Άρκτος του Φεστιβάλ Βερολίνου με τίτλο «Ιστορίες της Τύχης και της Φαντασίας» την οποία υπογράφει ο Ριοσούκε Χαμαγκούτσι, το «The French Dispatch» του Γουές Άντερσον, το μυστηριώδες «Earwig» της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς, το «Petite Maman» της Σελίν Σιαμά, το -ήδη λατρεμένο σε άλλα φεστιβάλ- «Last Night in Soho» του Έντγκαρ Ράιτ με την απίθανη Άνια Τέιλορ Τζόι (κεντρική φωτό) και το «Memoria» του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουν, με πρωταγωνίστρια την Τίλντα Σουίντον.

Εντυπωσιακές συνεργασίες

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας «πιάνει» λιμάνι και εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσω τριών εντυπωσιακών προβολών, δύο στις προβλήτες του λιμανιού και μία στην καρδιά της πόλης, στο εμβληματικό θέατρο. Εκεί θα κάνουν και την επίσημή πανελλήνια πρεμιέρα τους και οι ταινίες «Που να Βρίσκεται η Άννα Φρανκ» του Άρι Φόλμαν (ερχόμενη από τις Κάννες) και το «Μην Αφήσεις Ίχνη» του Γιαν Π. Ματουζίσκι.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ενώνουν φέτος τις δυνάμεις τους με την 7η Biennale της Αθήνας (που διεξάγεται τις ίδιες μέρες με το φεστιβάλ), με στόχο να δημιουργήσουν μια διεθνή γιορτή πολιτισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Γι’ αυτό φέτος μια σειρά από τις ταινίες του προγράμματος του Φεστιβάλ, εντάσσονται στο σκεπτικό της 7ης Biennale της Αθήνας με τίτλο «Eclipse», καθώς αφηγούνται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ιστορίες για τις «κοινωνικές, πολιτικές και πνευματικές αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην ίδια την Αθήνα, προσεγγίζοντας ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και πολιτισμικής πολυπλοκότητας».

10 χρόνια «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»

Έχοντας παρουσιάσει περισσότερες από 510 ταινίες τα τελευταία εννέα χρόνια, το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» γιορτάζει φέτος τα 10 του χρόνια. Για τη φετινή διοργάνωση, οι συμμετοχές έφτασαν τις 273. Η διαδικασία επιλογής των ταινιών από την ομάδα προγραμματισμού του φεστιβάλ ολοκληρώθηκε και επιλέχθηκαν 40 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 27ης διοργάνωσης.

  • Δείτε/κατεβάστε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του 27ου φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» και δείτε εδώ τις αναλυτικές πληροφορίες για τις κάρτες διαρκείας, τα εισιτήρια, τις αίθουσες και τις online προβολές.

  • Δείτε τις οδηγίες για το κοινό, σύμφωνα με τα νόμιμα πρωτόκολλα υγείας:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This