Η «Μέδουσα»… τσίμπησε το Βερολίνο

Τι λέει γερμανική εφημερίδα

Must Read

Με τον εύγλωττο τίτλο «Η Ελλάδα απομακρύνεται από τη Γερμανία» η έγκυρη οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» σχολίαζε χθες την κοινή άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου σε συνεργασία με τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά κυρίως τις γεωπολιτικές της διαστάσεις που κομίζει.

«Μέδουσα ήταν το όνομα ενός τρομακτικού τέρατος στην αρχαιοελληνική μυθολογία, με μαλλιά φιδιού και πυρακτωμένα μάτια. Όσοι την έβλεπαν μετατρέπονταν σε πέτρες, σύμφωνα με τον μύθο. Αποτρεπτικός είναι και ο σκοπός της Μέδουσας 2020. Αυτή είναι η κωδική ονομασία της στρατιωτικής άσκησης που διεξάγουν τα πέντε κράτη αυτή την εβδομάδα» ανέφερε το ρεπορτάζ, υπογραμμίζοντας ότι «η συμφωνία αποτελεί κομμάτι της διαφοροποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Σημειώνοντας ιδιαιτέρως ότι στο παρασκήνιο της άσκησης δεν έχουν πάψει να βρίσκονται οι αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία, η «Handelsblatt» τόνιζε ότι από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη μόνο η Γαλλία βρίσκεται δίπλα σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Η Ε.Ε. επικρίνει τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο ως παράνομες και απειλεί την Άγκυρα με κυρώσεις, διστάζει όμως να τις εφαρμόσει. Κυρίως όμως η γερμανική κυβέρνηση βάζει φρένο – μάλλον λόγω της σημασίας της Τουρκίας για τη διατήρηση της προσφυγικής συμφωνίας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν οικονομικά συμφέροντα, ιδίως στον εξοπλιστικό τομέα. Πέρυσι πάνω από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών όπλων είχε προορισμό την Τουρκία», ανέφερε ακόμα.

Η τελική φάση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 10»

Με εντυπωσιακές ασκήσεις αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, ασκήσεων με πραγματικά πυρά, διακομιδής τραυματιών καθώς και επικοινωνιών και ελέγχου θαλάσσης, αμφίβιες επιχειρήσεις και ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, πραγματοποιείται σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας η τελική φάση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», παρουσία των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Αιγύπτου Στρατηγού Μοχάμεντ Ζάκι.

Στην άσκηση, που πραγματοποιείται δύο φορές κάθε χρόνο και συμπληρώνει φέτος μία πενταετία, συμμετέχουν μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων καθώς και 2.100 άτομα προσωπικό, από τέσσερις μεσογειακές χώρες, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο.

Η όλη καταγραφή και παρακολούθηση της εξέλιξης της άσκησης, η οποία στηρίζεται σε υποτιθέμενη αποβατική κίνηση εχθρών που θέλουν να καταλάβουν περιοχή της βόρειας μεσογειακής ακτής και όπου οι μονάδες και των πέντε χωρών συντονίζονται και δίνουν την απάντηση, πραγματοποιείται από το περίφημο ελικοπτεροφόρο, Ανουάρ Ελ Σαντάτ, το Μυστράλ που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του Βόρειου Στόλου του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού.

Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο αντιστράτηγος Περβολαράκης, επιτελάρχης του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, παρουσία του διοικητή Πολεμικού Ναυτικού της Κύπρου υποναύαρχου Χαραλάμπους και του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Όμηρου Μαυρομάτη.

Η Ελλάδα συμμετέχει με τις Φρεγάτες «Θεμιστοκλής» και «Λήμνος», το υποβρύχιο «Κατσώνης», το αρματαγωγό «ΧΙΟΣ», επιθετικά ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις και μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η Κύπρος συμμετέχει με το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Ιωαννίδης», με 36 άτομα προσωπικό.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η κοινή αεροναυτική άσκηση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της θαλάσσιας ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This