Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Είναι πια Δημοκρατία η Ελλάς;

Νοµοτέλεια οι αλλαγές - Οι µεγάλες µεταβολές κυοφορούνται µέσα στις σιωπές

Πρώτη φορά κυβέρνηση κατηγορείται ότι αξιοποιεί τον σκληρό πυρήνα της κρατικής εξουσίας, τις μυστικές υπηρεσίες, για να παρακολουθήσει τον σκληρό πυρήνα της κρατικής εξουσίας, τις Ενοπλες Δυνάμεις, τη Δικαιοσύνη και το υπουργικό συμβούλιο. Γεγονός αδιανόητο

Το ερώτημα είναι βαρύ. Πολύ βαρύ. Αλλά μετά το επίσημο πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών για τις υποκλοπές πρέπει να τεθεί. Και τούτο για τρεις λόγους:

Πρώτον, διότι στις κλασικές φιλελεύθερες Δημοκρατίες της Δύσεως τέτοια σκάνδαλα οδηγούν αυτόχρημα σε παραιτήσεις κυβερνήσεων. Οι παρακολουθήσεις θεωρούνται στη Δύση βαριά παραβίαση του κράτους δικαίου. Πόσο μάλλον όταν αφορούν ανώτατους στρατιωτικούς και κορυφαίους υπουργούς.

Η Δύση δεν είναι άλλωστε Ανατολή, όπου τα θέματα ατομικών ελευθεριών υποχωρούν ενώπιον της αορίστου έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Ακόμη και ήσσονος σημασίας πολιτικά πταίσματα, όπως η διοργάνωση ενός πάρτι σε εποχές lockdown, δύνανται να προκαλέσουν πτώση πρωθυπουργού. (Τζόνσον).

Δεύτερον, διότι μεταπολιτευτικά πρώτη φορά αποδεικνύεται εμπλοκή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Πρώτη φορά κυβέρνηση κατηγορείται ότι αξιοποιεί τον σκληρό πυρήνα της κρατικής εξουσίας, τις μυστικές υπηρεσίες, για να παρακολουθήσει τον σκληρό πυρήνα της κρατικής εξουσίας, τις Ενοπλες Δυνάμεις, τη Δικαιοσύνη και το υπουργικό συμβούλιο.

Γεγονός αδιανόητο. Οσες φορές κυβερνήσεις έκαναν υποκλοπές στο παρελθόν χρησιμοποίησαν ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, Τόμπρας), απόστρατους αξιωματικούς (Νίκος Γρυλλάκης), ιδιώτες (Μαυρίκης). Δεν προσέφυγαν στα άδυτα των αδύτων. Και, βεβαίως, δεν συνελήφθησαν «επ’ αυτοφώρω».

Τρίτον, γιατί ήδη η Ευρώπη μάς έχει βάλει στο μικροσκόπιο για να διαπιστώσει αν παραμένουμε δυτική Δημοκρατία. Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέεται με ριζικές αλλαγές στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, καθώς η έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα διαπίστωσε ότι οι ταγοί μας πλουτίζουν αδικαιολογήτως χωρίς να υφίστανται κυρώσεις. Ενώ η Επιτροπή PEGA καλεί σε ακρόαση στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κύριο Ράμμο και ζητά την προστασία του.

Εχει νόημα το ερώτημα, λοιπόν. Ειδικά σε έναν τόπο που γνώρισε δικτατορία επί των ημερών της οποίας τα τηλέφωνα ήταν παγιδευμένα. Και προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη αξία από το γεγονός ότι μεγάλες ομάδες πολιτών προσπερνούν κυνικά τις αποκαλύψεις με το επιχείρημα «πάντα αυτά γίνονταν». Είναι λοιπόν το 2023 το νέο 1984 του Όργουελ; Και αν ναι, είναι δηλαδή, γιατί εδώ οι πολίτες σηκώνουν αδιάφορα τον ώμο; Η αλήθεια είναι, αν θέλουμε να μιλήσουμε με σημερινούς όρους, πως πράγματι τίθεται σε δοκιμασία η αξιοπιστία μιας Δημοκρατίας που διώκει πολιτικά δικαστές, όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις τους.

Οταν της περνά από το μυαλό ότι μπορεί να λύσει τα προβλήματα απονομιμοποίησής της με την απαγόρευση καθόδου κομμάτων στις εκλογές. Οταν σχεδιάζει τη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών με βαλίτσες από μαύρο χρήμα. Οταν εταιρίες εκσκαφών πληρώνουν με εικονικά τιμολόγια… εταιρίες δημοσκοπήσεων. Οταν συναλλάσσεται με τους εχθρούς της στα σύνορα και γίνεται διακινητής παράνομων μεταναστών. Πράγματι τίθεται σε δοκιμασία η αξιοπιστία της όταν η δημοκρατία στις μέρες μας γίνεται πολύ ακριβή, πανάκριβη, σε κόστος ζωής εις βάρος των πολιτών και χάριν των πολυεθνικών αλυσίδων.

Ναι, λοιπόν, αμφισβητείται η τύχη της δημοκρατίας και των θεσμών στην πατρίδα μας. Με μια διαφορά. Αυτόν τον καιρό ζούμε το επισφράγισμα της παρακμής κατά τρόπο ηχηρό. Τίθεται επισήμως η ταφόπλακα. Ωστόσο, η πορεία της αποσύνθεσης δεν άρχισε σήμερα. Είναι μακρά και διαρκής. Ο κόσμος ποτίζεται με το δηλητήριο λίγο λίγο. Μας σοκάρει ότι το κράτος και η κυβέρνηση δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους και δίδουν εντολή στους πράκτορες να τον παρακολουθούν, αλλά το σάπισμα άρχισε νωρίτερα.

Αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις το μαρτυρούν. Και το Ευρωβαρόμετρο και το κέντρο Pew Center και άλλοι. O κόσμος παίρνει δυστυχώς καιρό τώρα σιωπηρά διαζύγιο από τη δημοκρατία, την οποία προσεγγίζει πλέον ως σκληρό και αδυσώπητο σύστημα ανισοτήτων και όχι ως πολίτευμα ευκαιριών, αξιοκρατίας και ισότητας. Οι έννοιες Πρόεδρος Δημοκρατίας (60% αρνητικές γνώμες σύμφωνα με την Public Issue), κυβέρνηση, Κοινοβούλιο, κόμματα, Δικαιοσύνη, τράπεζες, μέσα ενημέρωσης, συνδικάτα, ΜΚΟ, Εκκλησία, εταιρίες δημοσκοπήσεων κ.ά. βουλιάζουν στις μετρήσεις που γίνονται στην πατρίδα μας.

Οι πολίτες δεν τις έχουν σε καμία υπόληψη. H αποδοχή τους κινείται μεταξύ 10% και20% στις τελευταίες θέσεις των προτιμήσεων των πολιτών. Ουραγοί! Αντιθέτως, οι πολίτες γοητεύονται από θεσμούς συντηρητικούς όπως οι Ενοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία και το ΕΣΥ. Στις ίδιες μετρήσεις ένα ποσοστό που ανάλογα με τον φορέα κυμαίνεται μίνιμουμ στο 15% και φτάνει μάξιμουμ στο 30% αμφισβητεί ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα. Το Κοινοβούλιο κατ’ αυτόν επικυρώνει αποφάσεις που λαμβάνονται αλλού.

Σε σκοτεινά γραφεία. Οι υπουργοί κατ’ αυτόν ελέγχονται από συμφέροντα. Η Δικαιοσύνη χειραγωγείται. Τα μέσα ενημέρωσης κρύβουν ειδήσεις. Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων αλλοιώνουν την πραγματικότητα και αποτελούν το μακρύ χέρι της εξουσίας. Στην πραγματικότητα, αυτή η κυβέρνηση ολοκληρώνει τον κύκλο που εγκαινίασε κατά τρόπο επιστημονικό η κυβέρνηση Σημίτη προ τριακονταετίας.

Η διαφορά είναι πως τα κτυπήματα που δίδει σε θεσμούς είναι τόσο συντριπτικά, ώστε αρκούν για να αποτελέσουν τη χαριστική βολή ώστε να τεθεί νοκ άουτ ξαφνικά κάποια στιγμή το πολίτευμα. Το γεγονός ότι δεν γίνεται επανάσταση γιατί στην κοινωνία επικρατούν μοιρολατρία και απογοήτευση δεν αλλάζει την εικόνα.

Η δημοκρατία ζει μέσα σε ένα μακρύ βουβό πένθος. Το οποίο βιώνουν οι πολίτες παθητικά. Ισως επειδή δεν μιλά κανείς για να πάρουν θάρρος. Ισως επειδή συμβαίνει σιγά σιγά και ύπουλα. Οπως ο λόρδος Ελγιν απέσπασε ένα ένα τα αετώματα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα προκαλώντας τους ανεπανάληπτη ζημιά, έτσι και το πολιτικό μας σύστημα ξηλώνει μέρα τη μέρα ψηφίδα ψηφίδα το πολίτευμα.

Το εποικοδόμημα τρίζει μεν, αλλά δεν δείχνει να απειλείται. Δεν θυμάμαι ποιος το είπε, αλλά έχει δίκαιο: Οι μεγάλες αλλαγές κυοφορούνται μέσα στις σιωπές. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε. Στις σιωπές λίγο προτού γίνουν φωνές. Η ριζοσπαστικοποίηση είναι βουβή και απλώς αναζητά εκφραστή. Δεν τον βρίσκει. Υπάρχει όμως. Κάποια στιγμή θα τον βρει.

Οπως λέει και ο φίλος μου ο Γιάννης, οι ηγέτες μας λησμονούν μια καταπληκτική ελληνική λέξη: «νομοτέλεια». Ερχεται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αυτοκριτική της Αριστεράς

Τώρα, μάλιστα! Ο σ. Τσίπρας, θέλοντας να στρογγυλοποιήσει την κωλοτούμπα του στο θέμα Πολάκη,...

«Εάν θέλεις Τούρκο φίλο, κράτα ένα κομμάτι ξύλο»

«Θέλεις Τούρκο φίλο; Κράτα ένα κομμάτι ξύλο». Σοφός ο λαός μας. Κάνει λάθη, αλλά...

Μια άνοιξη που πασχίζει να έρθει

Διαβάζω ότι μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν το προεκλογικό επιτελείο της κυβερνήσεως είναι και...

Ποίημα εκλογικό, χαρωπό

Hρθαν εκλογές, ήρθαν σαν τα χιόνια. Πρόσκαιρη χαρά κι η ξεφτίλα αιώνια.Hρθαν εκλογές, τρέχα να ψηφίσεις περιμένουν τα λαμόγια ξανά...

Ο σταυρός ενοχλεί

Δεν περίμενα ότι μερικές φάπες στον αρχηγό θα επηρέαζαν όλο το κόμμα. Αναφέρομαι στο...

Τι σημαίνει πραγματική ηγεσία

Ημουν νεαρός φοιτητής, στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διεκδίκησε την πρωθυπουργία...

Από Μωυσής… Ραμσής!

Με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς για την κυβερνητική παράταξη και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

Πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ

Απλή αναλογική, ενισχυμένη αναλογική, σούπερ και αμόλυβδη αναλογική, με ντίζελ ή κηροζίνη, δεν έχει...

Αρχολίπαροι και επιτόκια καταθέσεων

Η υπόθεση με το τραπεζικό δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση είναι δυστυχώς το σύμπτωμα,...

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα (Κ. Λαμπροπούλου) φωνάζει στον τυχαίως...

Βενιζέλος, ο εφιάλτης από το παρελθόν!

Τίποτα δεν είναι τόσο άσχημο ώστε να μην μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερο! Την...

Αχού και δεν με νοιάζει!

Τα «Κίτρινα γάντια» είναι η ασπρόμαυρη ελληνική κινηματογραφική ταινία (πρώτη προβολή το 1960) της...

Η ιστορική αλήθεια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

Τον Μάιο του 2022 διοργανώθηκαν από το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και τη γαλλική πρεσβεία...

Πατρίδα, κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς

Η δημοσίευση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ με τις συγκλονιστικές εξομολογήσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Εθνεγερσία και τουρκοκάναλα

Θαυμάζετε τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, την Μπουμπουλίνα, τον Μακρυγιάννη και τη Μαντώ Μαυρογένους; Θέλετε...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το χαστούκι της κυρίας Θάνου

Στην κλασική ταινία «Σάντα Τσικίτα» η Νοτιοαμερικάνα χορεύτρια Μαρκέλα...

Ο Νεκτάριος Κυρκόπουλος «έφαγε» ισλαμικό μπούλινγκ για τον σταυρό από το Άγιον Όρος

Ζήτησαν από τον Νεκτάριο Κυρκόπουλο να βγάλει τον σταυρό...

Βατερλώ Μητσοτάκη στο Γέρακα!

Στην πλατεία του Γέρακα βρέθηκε το πρωί ο Κυριάκος...

Το δράμα της Όλγας: «Μετατοπίστηκε 13 χιλιοστά ο εγκέφαλός της» – Οργή για την ποινή-χάδι στον νταή της Αργυρούπολης

«Ούτε μιλάει, ούτε να εξυπηρετηθεί, ούτε τίποτα. Δεν μπορεί να περπατήσει. Μόνο ο θεός ξέρει πότε θα γίνει καλά», λένε οι γονείς της

Το αποφάσισε: Πού θα είναι υποψήφιος ο Βασίλης Καρράς

Μετά την περιπέτεια της υγείας του και επιστρέφοντας ανανεωμένος...

NEWSROOM