Το νέο δόγμα ασφαλείας του Ερντογάν

Τις αναφορές Ερντογάν, με αφορμή την 97η επέτειο από την ίδρυση της ΜΙΤ, πρέπει να τις γνωρίζουμε εδώ στην Ελλάδα, για να μη μας μείνει η ψεύτικη εικόνα του... λύκου που έγινε αρνάκι

Must Read

Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης
Ο Σάββας Καλεντερίδης είναι Έλληνας αξιωματικός εν αποστρατεία, πρώην πράκτορας της ΕΥΠ και μετέπειτα συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής

Ο Ερντογάν, για να εξυπηρετήσει τους δικούς του στόχους, ερχόμενος στην Αθήνα, προκειμένου να υπογράψει τη Διακήρυξη των Αθηνών, φόρεσε την προβιά του αρνιού, αποκρύπτοντας επιμελώς την ιδεολογική ταυτότητα του ισλαμιστή γκρίζου λύκου.

Στην ομιλία που έκανε με αφορμή την 97η επέτειο από την ίδρυση της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, εκεί που έκανε την αναφορά στη «Γαλάζια Πατρίδα», είπε σημαντικά πράγματα, τα οποία πρέπει να τα γνωρίζουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα, για να μη μας μείνει η ψεύτικη εικόνα του… λύκου που έγινε αρνάκι.

Γι’ αυτό μεταφράσαμε το άρθρο του Μουράτ Γετκίν, το οποίο αναλύει τη συγκεκριμένη ομιλία:

Τρεις διαπιστώσεις από την ομιλία του Ερντογάν στη ΜΙΤ και πέντε στόχοι που έθεσε για την ασφάλεια της χώρας

Από την ομιλία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή της 97ης επετείου της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ στις 10 Ιανουαρίου μπορούμε να εξαγάγουμε μερικά σημαντικά συμπεράσματα ή να θέσουμε ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια της Τουρκίας.
Προτού προχωρήσουμε στην ανάλυση, ας κάνουμε μερικές σύντομες σημειώσεις:

Ο νέος επικεφαλής της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν άρχισε την ομιλία του με τη φράση «ζούμε σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας» και έκανε μια ακαδημαϊκή εκτίμηση της κατάστασης. Αφησε στον πρόεδρο Ερντογάν να αναφερθεί στα πολιτικά ζητήματα. Η Ακαδημία Πληροφοριών της ΜΙΤ, η οποία ιδρύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2023, κατά την περίοδο που ήταν επικεφαλής ο Χακάν Φιντάν, άρχισε να λειτουργεί από τις 6 Ιανουαρίου 2024, με την έκθεση «Ακροδεξιά Κινήματα στις Δυτικές Χώρες».

Στόχος της λειτουργίας της ακαδημίας είναι η αναβάθμιση της ΜΙΤ στους τομείς της ανάλυσης, της έρευνας και της ανάπτυξης, στην παραγωγή ιδεών, στην ανάπτυξη τεχνικού κέντρου κ.λπ. Επικεφαλής της Ακαδημίας ορίστηκε ο Talha Köse, επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Ibn Haldun, προερχόμενος από το ίδρυμα SETA, του οποίου ο Καλίν ήταν διευθυντής κατά την ίδρυσή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν, ο αρχιτέκτονας της μεταμόρφωσης της ΜΙΤ από το 2010, δεν ήταν παρών στην τελετή της πρώτης επετείου του Καλίν, τον οποίο ο Ερντογάν διόρισε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, αφού εργάστηκε ως ο στενότερος σύμβουλός του για χρόνια. Ο Φιντάν βρισκόταν στην Κεντρική Ασία για να μεσολαβήσει στη συνοριακή διαμάχη μεταξύ Τατζικιστάν και Κιργιζίας.

Τώρα ας επιστρέψουμε στην ομιλία του Ερντογάν.

Αύξηση κατασκοπίας

Αρχικά θα μοιραστώ το σχετικό μέρος της ομιλίας του Ερντογάν και μετά το συμπέρασμα ή την ερώτηση. «Γνωρίζουμε ότι η ορθή και οξυδερκής στάση της Τουρκίας στις περιφερειακές κρίσεις, ειδικά στις σφαγές στη Γάζα, ενοχλεί ορισμένους ανθρώπους και χαλάει τα σχέδια κάποιων. Η πρόσφατη εντατικοποίηση των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων κατά της χώρας μας είναι μόνο μία από τις εκδηλώσεις αυτής της διαταραχής».

Πρώτο συμπέρασμα: Η κατασκοπία, δηλαδή η κατασκοπευτική δραστηριότητα κατά της Τουρκίας, αυξάνεται. Αυτή η κατασκοπευτική δραστηριότητα προέρχεται μόνο από το Ισραήλ, όπως ανέφερε ο Ερντογάν; Ποιες άλλες χώρες και υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αυξήσει στην Τουρκία τις δραστηριότητες κατασκοπίας; Μεταξύ αυτών, υπάρχουν περιφερειακοί αντίπαλοι, όπως η Ρωσία, το Ιράν ή οι αραβικές χώρες, καθώς και οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα;

Εκτός από τους χαμηλού επιπέδου κατασκόπους -κυρίως Παλαιστινίους-, που εργάζονται για λογαριασμό του Ισραήλ, υπήρξαν κατάσκοποι από άλλες χώρες που έχουν συλληφθεί, έχουν διωχθεί ή έχουν απελαθεί;

Εχουν γίνει κυβερνοεπιθέσεις

«Ακολουθούμε περήφανα τα επιτεύγματα της MIT στην πρόληψη επιθέσεων στον κυβερνοχώρο εναντίον δημόσιων αξιωματούχων και κρίσιμων ιδρυμάτων».

Δεύτερο συμπέρασμα: Μαθαίνουμε ότι πραγματοποιήθηκαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στελεχών και κρίσιμων ιδρυμάτων την περασμένη περίοδο και ότι αυτές μπλοκαρίστηκαν από τη MIT. Αναρωτιέμαι σε ποιους αξιωματούχους και σε ποιους θεσμούς έγιναν αυτές οι επιθέσεις και ποιος ήταν πίσω από αυτές; Συνελήφθη, παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη ή τιμωρήθηκε κάποιος από αυτούς;

Ασφάλεια πληροφοριών

«Με την ευρεία χρήση των smartphones έχει επίσης αυξηθεί η χρήση ξένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων. Δυστυχώς, πολλές πληροφορίες, σημειώσεις και έγγραφα που ανήκουν στα επίσημα θεσμικά μας όργανα κοινοποιούνται επίσης μέσω αυτών των εφαρμογών. Είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια σοβαρή αδυναμία όσον αφορά την ασφάλεια των πληροφοριών».

Τρίτο συμπέρασμα: Ο πρόεδρος λέει ότι υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι μοιράζονται επίσημες πληροφορίες και έγγραφα στα κινητά τους τηλέφωνα, γεγονός που δημιουργεί μια ευπάθεια στην ασφάλεια των πληροφοριών. Αναρωτιέμαι αν έχουν ληφθεί με αυτόν τον τρόπο απόρρητες πληροφορίες ή έγγραφα από εχθρικές χώρες και οργανισμούς;

Ο Ερντογάν συνέχισε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν περιορισμούς στο δημόσιο προσωπικό σε ορισμένα επίπεδα και θέσεις και ζήτησε από τους δημόσιους φορείς να χρησιμοποιούν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που έχουν αναπτυχθεί από τουρκικές εταιρίες υπό την καθοδήγηση της ΜΙΤ. Θα εγγυηθεί η MIT την ικανότητα και την ασφάλεια αυτού του λογισμικού; Αν παρουσιαστεί ξανά πρόβλημα, θα ευθύνεται η MIT; Και με αυτόν τον τρόπο όλη η επίσημη αλλά και η ανεπίσημη αλληλογραφία που γίνεται μέσω αυτού του λογισμικού θα περάσει από το φίλτρο της MIT;

Περί μετατόπισης άξονα

Η ομιλία του Ερντογάν προοριζόταν ως βασικό υλικό από την άποψη της τρέχουσας δημοσιογραφίας. Για το Ισραήλ και τις κατασκοπευτικές του επιχειρήσεις, όπως «αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα», σχετικά με το PKK, όπως «δεν θα μπορέσουν να βγουν από τη φωλιά τους», «ίσως αφήσουμε να αντιμετωπίσουμε την προδοσία και την τρομοκρατία σε επόμενο χρόνο, αλλά δεν θα του αφήσουμε να προσεγγίσουν κανέναν ξένο παίκτη».

Ωστόσο, ίσως μια από τις πιο σημαντικές ενότητες της ομιλίας σε επίπεδο ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής ήταν μια αναφορά την οποία υπογράμμισε στην αρχή:

«Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίζονται κάποιοι, δεν υπήρξε αλλαγή άξονα (γεωπολιτικού προσανατολισμού) της Τουρκίας. Αντίθετα, ύστερα από μακρά αναζήτηση, η Τουρκία βρήκε τον πραγματικό της άξονα, που είναι ο δικός της, τουρκικός άξονας. Δεν ενεργούμε με την ανησυχία «τι θα πουν οι άλλοι;», όπως κάναμε παλιά. «Καθορίζουμε κάθε απόφαση που λαμβάνουμε στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, κάθε πολιτική που εφαρμόζουμε, εξ ολοκλήρου με επίκεντρο την Τουρκία».

Επισημαίνοντας ότι οι έννοιες της ασφάλειας έχουν επίσης αλλάξει, καθώς η γεωπολιτική προοπτική έχει έρθει στο προσκήνιο σε παγκόσμια κλίμακα με την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας και η κούρσα εξοπλισμών έχει ξεκινήσει, ο Ερντογάν εξήγησε ότι η Τουρκία άλλαξε επίσης το δόγμα της ασφάλειας σε αυτή την περίοδο.

Νέο δόγμα ασφάλειας με πέντε στόχους

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει στο νέο δόγμα ασφάλειας με τα ακόλουθα λόγια:

«Φυσικά, είναι αδιανόητο το δόγμα ασφάλειας της Τουρκίας να παραμείνει ίδιο σε μια εποχή που οι ασύμμετρες απειλές έχουν αυξηθεί και διαφοροποιηθεί τόσο πολύ. Ανανεώνουμε και ενημερώνουμε τις ευαισθησίες εθνικής ασφάλειας της χώρας μας σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και κάνουμε αναθεωρήσεις στην κατάταξη των απειλών».

Στη συνέχεια, απαρίθμησε τους πέντε στόχους της πολιτικής ασφαλείας του κράτους (συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, των εσωτερικών υποθέσεων και των εξωτερικών υποθέσεων), φαινομενικά για την ενίσχυση της λειτουργίας και της δομής προσωπικού του MİT, αλλά στην ουσία:

  • Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της κατασκοπίας, που αποτελούν ήδη τις τρέχουσες απειλές προτεραιότητας.
  • Η παράνομη (παράνομη) μετανάστευση, που αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
  • Το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο έχει έρθει στο προσκήνιο με πρόσφατες αστυνομικές και μυστικές επιχειρήσεις.
  • Ξενοφοβία και ισλαμοφοβία.
  • Ψυχολογικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται βάσει θρησκευτικών αιρέσεων, καταγωγής και πεποιθήσεων.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τη ΜΙΤ να είναι σε επαγρύπνηση και σε εγρήγορση σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν μετατραπεί σε εστία διχόνοιας και μίσους σε αυτούς τους τομείς. Αυτή είναι η τελευταία μου διαπίστωση: Αυτό σημαίνει ότι έχει δρομολογηθεί αυστηρότερος έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το κράτος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παράσυρση στην Πειραιώς: Εξετάζεται η εμπλοκή δεύτερου ΙΧ – Συνεχίζει να δίνει μάχη ο 5χρονος

Την εμπλοκή και ενός δεύτερου αυτοκινήτου στην παράσυρση της πενταμελούς οικογένειας στην οδό Πειραιώς το βράδυ της περασμένης Τετάρτης...

More Articles Like This