Τρίτη 22/6/2021

Η ώρα του Άρειου Πάγου στην υπόθεση του «Noor 1»

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας δύναται να προχωρήσει σε αναίρεση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», μετά την απόφαση με την οποία «έσπασαν» τα ισόβια για τους καταδικασθέντες εμπλεκομένους και απαλλάχθηκαν τρεις κατηγορούμενοι.

  • Από τον Βασίλη Τζήμτσο

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη έστειλε την Πέμπτη, έγγραφο στην πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Πειραιά Αγγελική Κόφφα, με το οποίο ζητά να της διαβιβαστεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όταν αυτή καθαρογραφεί.

Στο υπηρεσιακό έγγραφο η κυρία Τσιρώνη αναφέρει πως ζητά τη δικαστική απόφαση για δικές της ενέργειες. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά θα διαβάσει τη δικαστική απόφαση και δύναται να διαβιβάσει στον Άρειο Πάγο την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία αφορά το μεγαλύτερο φορτίο ηρωίνης που πέρασε από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Έτσι η πολύκροτη υπόθεση αναμένεται να περάσει από το… μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου, αξιολογώντας την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, με την οποία «έσπασαν» τα ισόβια για τους καταδικασθέντες εμπλεκόμενους στη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» και απαλλάχθηκαν τρεις κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην συνεργάτης της εταιρίας Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη και πρώην στέλεχος του Ολυμπιακού Αιμίλιος Κοτσώνης.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας δύναται να προχωρήσει σε αναίρεση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, τόσο επί της ουσίας όσο και επί των ελαφρυντικών που χορηγήθηκαν στους καταδικασθέντες.

Αθωώσεις και… απαλλαγές

Υπενθυμίζεται πως με την απόφασή του το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά απάλλαξε από τις κατηγορίες τρεις κατηγορουμένους, εκ των οποίων ο πρώην συνεργάτης της εταιρίας Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη και πρώην στέλεχος του Ολυμπιακού Αιμίλιος Κοτσώνης με «ελαχιστότατες αμφιβολίες», όπως είχε τονίσει επί λέξει η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη, απευθυνόμενη στον κατηγορούμενο κατά την ανακοίνωση της απόφασης.

Με την ίδια απόφαση αθωώθηκε ο υποναυλωτής του «Noor 1», στέλεχος εταιρίας πετρελαιοειδών, Βασίλειος Κουρούβανης κατά πλειοψηφία 4-1. Ο εφέτης Νικόλαος Κουτρούμπας μειοψήφησε, έχοντας την άποψη πως πρέπει να καταδικαστεί, όπως και πρωτόδικα. Πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά είχε καταδικάσει τους Αιμ. Κοτσώνη και Β. Κουρούβανη για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών. Επιπλέον, τόσο η εισαγγελέας της έδρας του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου Μαρία Τρουπή όσο και η εισαγγελέας της έδρας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου Βασιλική Βλάχου είχαν ζητήσει την καταδίκη τους για ακόμα βαρύτερο αδίκημα, αυτό της αυτουργίας στην πράξη της μεταφοράς του φορτίου του «λευκού θανάτου».

Ο Άρειος Πάγος αναμένεται να εξετάσει επίσης το σκεπτικό του δικαστηρίου, με το οποίο χορηγήθηκε σε όλους τους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη, με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο στον Ευθ. Γιαννουσάκη, τον Γ. Μπουρδούβαλη και σε τρεις Τούρκους που είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου κατέληξε η ηρωίνη από το «Noor 1».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ