Αναδρομικά, εφάπαξ: «Στο φως» οκτώ νέες δικαστικές αποφάσεις

Το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να καταβάλει παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά

Must Read

Οκτώ σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, που επιδικάζουν αναδρομικά σε συνταξιούχους για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επιδόματα, συμπληρωματικό εφάπαξ έως και αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη σε μία εκ των περιπτώσεων ενάγουσα, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.

Σε όλες τις αποφάσεις οι πρωτοδίκες κάνουν «φύλλο και φτερό» τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που στοχεύουν στην καταβολή όσο το δυνατόν μικρότερων ποσών, ενώ επιβάλλουν το κράτος να επιστρέψει τα ποσά εντόκως.

Σε ό,τι αφορά τις μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις, σε δύο διαφορετικές ομαδικές προσφυγές 48 συνταξιούχων σιδηροδρομικών και 48 συνταξιούχων εργαζομένων στον ΟΤΕ τα δικαστήρια επιβεβαίωσαν την κυβερνητική λαθροχειρία πέρυσι το φθινόπωρο, όταν επέστρεψε αναδρομικά μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Στον αντίποδα, οι πρωτοδίκες επιβεβαίωσαν την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ και επιδίκασαν ποσά από 547 έως 1.998 ευρώ για τις παράνομες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, αναδρομικά και δώρα της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Αξιοσημείωτη είναι και η απόφαση που υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ να καταβάλλει σε συνταξιούχο όχι μόνο 800 ευρώ από τις παράνομες περικοπές σε επικουρικές, δώρα και επιδόματα, αλλά και 100 ευρώ επιπλέον ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω ακριβώς αυτών των περικοπών!

Δικαίωση

Σε απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 30 Αυγούστου (8619/2021) διευθύντρια του κλάδου ιατρών δικαιώθηκε και υποχρέωσε το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» να της καταβάλει 13.386,10 ευρώ, ως οφειλόμενη διαφορά αποδοχών χρονικού διαστήματος από 01/01/2014 έως 12/09/2014 νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής (06/12/2016) έως την πλήρη εξόφληση.

Ποσό ύψους 2.442,37 ευρώ, νομιμοτόκως, καλείται να καταβάλλει ο ΕΦΚΑ σε συνταξιούχο υπάλληλο της ΕΡΤ, που αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ του εφάπαξ που έλαβε και αυτό που θα έπρεπε να πάρει, καθώς δεν είχαν συνυπολογιστεί η αναλογία των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας επί των συντάξιμων αποδοχών της, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2021.

Αντιστοίχως, συνταξιούχος του κλάδου Πρόνοιας του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΟΑΠ – ΔΕΗ), πέτυχε με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 να του καταβληθεί το συνολικό ποσό των 8.356,57 ευρώ με επιτόκιο 6%, ως αποζημίωση για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη από το μειωμένο εφάπαξ που πήρε κατά την αποχώρησή του από την υπηρεσία.

Στην τελευταία εκ των αποφάσεων, το Πρωτοδικείο κάνει δεκτή την ομαδική αγωγή 23 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και υποχρεώνει το Δημόσιο να τους καταβάλει τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά που προκύπτουν από μειωμένες αποδοχές που έλαβαν από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This