Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου προτείνει να μην εκδοθεί η Ιρανή Σαραρέ Καντεμί

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Την μη έκδοση της Σαραρέ Καντεμί εισηγήθηκε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στην υπόθεση χορήγησης ασύλου της 37χρονης Ιρανής.

Η 37χρονη, διέφυγε από το Ιράν ως πρόσφυγας επειδή υπέστη ενδοοικογενειακή βία και κατηγορήθηκε για αντικυβερνητικές θέσεις, αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα της επισημαίνοντας ότι όποιος έχει πολιτική δράση καταλήγει στη φυλακή.

«Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας ζητώ την προστασία σας, αν παραδοθώ στο καθεστώς θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα 9 της» επιχειρηματολόγησε η νεαρή γυναίκα.

Ως μάρτυρας κατέθεσε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης ο οποίος υποστήριξε πως στην περίπτωση που η 37χρονη επιστρέψει στο Ιράν κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου.

«Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το πλαίσιο που λειτουργεί το Ιράν σε αυτή την περίοδο της μεγάλης αλλαγής καθώς βρίσκεται σε «αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδο του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών».

«Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών» υποστήριξε ο μάρτυρας προσθέτοντας: «Η γυναίκα από τα 9 της θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα. Με διάφορους τρόπους, απαγχονισμό, λιθοβολισμό, σταύρωση… Εκτός για τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, η θανατική ποινή προβλέπεται για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής…» .

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 29 Οκτωβρίου 2019.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ