Μάσκες παντού και τήρηση των μέτρων για να αποφύγει το σύστημα Υγείας την πίεση κι εμείς το lockdown

Must Read

«Τα μέτρα αποδίδουν και θα αποδώσουν», υποστηρίζει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, την ώρα που οι ειδικοί ζητούν «αυστηροποίηση των μέτρων με υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους».

Δεν στέκονται τόσο στην αύξηση των κρουσμάτων, αλλά στην πίεση που δεν πρέπει να δεχθεί το σύστημα Υγείας: «Δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο παρουσιάζονται αλλά αυτό που είναι δύσκολο είναι η πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας».

Δείτε ακόμα: Lockdown μέρος 2ον: Οι ανακοινώσεις την Παρασκευή, τα δύσκολα από (ποια) Δευτέρα;

Κοντοζαμάνης: «Τα μέτρα αποδίδουν και θα αποδώσουν»

Στα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Αττική αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1 και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, «τα μέτρα αποδίδουν και θα αποδώσουν. Η αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να είναι υψηλότερη».

Σχετικά με το θέμα των κλινών σε ΜΕΘ, ο κ.Κοντοζαμάνης σημείωσε πως αυξάνεται η διαθεσιμότητα: «Από τις 107 κλίνες το 60% είναι καλυμμένες, υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω, αν υπάρξει ανάγκη», ενώ για το ενδεχόμενο/πρόταση για επίταξη κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων, απάντησε ότι είναι κάτι που υπήρχε και στα αρχικά σενάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το οποίο περιλαμβάνεται σε ΠΝΠ. «Ο σχεδιασμός είναι δυναμικός, υπάρχει προγραμματισμός και προβαίνουμε σε ενέργειες ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου. Παραλάβαμε 556 κλίνες ΜΕΘ και τώρα έχουμε 945, ενώ προκηρύχθηκαν 400 θέσεις, οι 185 εκ των οποίων θα είναι στις ΜΕΘ».

Για την Αττική και το ενδεχόμενο lockdown, είπε: «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα, που είναι στην Αττική. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την πανδημία με τα μέτρα που πήραμε και να αποφευχθεί ένα lockdown. Είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά το πιο σημαντικό είναι να πειστεί ο κόσμος να τηρήσει τα μέτρα».

«Ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί μονιμοποίηση όσων δούλεψαν στην πανδημία», υπενθύμισε, καταλήγοντας πως «ξεπεράσαμε τις 6000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού».

Δείτε ακόμα: Ο καθηγητής Ηλ. Μόσιαλος «ξαναχτυπά» και συνοψίζει τα… δεδομένα για τον κορωνοϊό: «Ας μην προκαλούμε την τύχη μας»

Δάικος: «Αν ακολουθήσουμε τα μέτρα και δεν υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τότε θα πάμε καλύτερα»

Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας στο ΕΚΠΑ Γιώργος Δάικος, στάθηκε στο ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ήταν κάτι αναμενόμενο και δεν είναι τόσο ανησυχητικά τα στοιχεία όσο παρουσιάζονται.  Αυτό που είναι δύσκολο, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι η πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας.

Για τα ΜΜΜ και τον συνωστισμό σχολίασε: «Τα φαινόμενα συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και χρόνια και δεν επιλύεται μέσα σε λίγο χρόνο, ωστόσο το κυλιόμενο ωράριο φέρνει κάποια αποτελέσματα».

Ο κ. Δάικος δήλωσε αντίθετος σε γενικό lockdown και τόνισε τη σημασία τήρησης των μέτρων: «Αν ακολουθήσουμε τα μέτρα και δεν υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τότε θα πάμε καλύτερα. Είμαι αντίθετος σε ένα γενικό lockdown, ίσως κάποιοι περιορισμοί σε κοινωνικές δραστηριότητες και καθολική χρήση μάσκας».

Δείτε ακόμα: Ο καθηγητής Δερμιντζάκης για το Σύστημα Υγείας: «Oι γιατροί είναι πάρα πολύ καλοί αλλά οι υποδομές ελλείπεις»

Λαζανάς: «Υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους»

Για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού επέμεινε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, χαρακτηρίζοντας ένα lockdown «οικονομικά επώδυνο».

«Στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης το lockdown, αλλά ούτε και το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται για το μέλλον, αν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα. Το lockdown είναι οικονομικά επώδυνο. Αυτό που απαιτείται είναι η αυστηροποίηση των μέτρων με υποχρεωτική χρήση της μάσκας μέσα κι έξω», είπε στον ΣΚΑΙ ο κ.Λαζανας.

Και πρόσθεσε: «Είναι ανέξοδο μέτρο και προφυλάσσει. Αν είναι 4 ή 5 άτομα χωρίς μάσκα δεν είναι συνάθροιση; Τι βλάπτει να φορέσουμε μάσκα;»

Για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είπε ότι η αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων θα ήταν μια λύση και πως αν δεν υπάρχουν τόσα πολλά μέσα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην ενοικίαση πούλμαν.

Δείτε ακόμα: Επείγουσα ανέγερση νέων ΜΕΘ σε «Σωτηρία» και Γενικό Κρατικό Νίκαιας, μπας και προλάβουμε τα χειρότερα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This