Παρασκευή 25/6/2021

Δεν (προ)απαιτείται τεστ Covid-19 για τον αντιγριπικό εμβολιασμό λέει (τώρα) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Με σχετική ανακοίνωσή της, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθαρίζει πως, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων, δεν απαιτείται τεστ για τη διάγνωση του κορωνοϊού πριν από το εμβόλιο κατά της γρίπης.

«Δεν απαιτείται τεστ για Covid-19 σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να κάνει τον αντιγριπικό εμβολιασμό», επισημαίνει η κα Θεοδωρίδου, αναφέροντας ότι «με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορωνοϊού Sars-CoV-2, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων».

Σύγχυση

Η ανακοίνωση της Επιτροπής ήρθε μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε από τις οδηγίες που απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να το κάνουν όσοι έχουν αρνητικότεστ κορωνοϊού και δεν μπορούν να το κάνουν «άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων».

«Για να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να είναι υγιής. Και επειδή απαιτείται ιατρική συνταγή για τη χορήγηση του εμβολίου, ο γιατρός θα πρέπει να ελέγξει αν ο εμβολιαζόμενος είναι ασθενής κορονoϊού -συμπτωματικός ή όχι- και, αν είναι, θα πρέπει να αναβληθεί ο εμβολιασμός για αργότερα», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων, το οποίο συστήνεται για τους άνω των 60 ετών και για όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ