Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Προσφυγή αποφοίτων Λυκείου στο ΣτΕ κατά του Υπουργείου Παιδείας, για ανισότητα στον αριθμό των εισακτέων στις πανελλαδικές

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει περίπου 70 απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι δικηγόροι των μαθητών της Γ’ τάξης του Λυκείου που συμμετείχαν στην τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις (2020-2021) και οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Παιδείας αντάλλαξαν τα νομικά τους επιχειρήματα, με τους πρώτους να υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στα άρθρα 4, 5 και 16 του Συντάγματος και, κατά συνέπεια, παράνομες.

Την ίδια στιγμή, τόνισαν πως είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς ανατρέπεται η κατανομή των θέσεων μεταξύ των υποψηφίων του παλαιού και του νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων, σχολιάζοντας πως από το υπουργείο Παιδείας υπήρξαν τρεις μεταβολές της εξεταστέας ύλης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε κανένα κράτος του κόσμου.

«Βόμβα» στα θεμέλια των εισαγωγικών

Οι αλλαγές αυτές, όπως επισήμαναν οι δικηγόροι των αιτούντων, απετέλεσαν «βόμβα» στα θεμέλια των εισαγωγικών εξετάσεων. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι η κάλυψη των κενών θέσεων έγινε λανθασμένα και μη νόμιμα.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου αντέκρουσαν τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων, ενώ διευκρίνισαν ότι όλες, σχεδόν, οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δεν θα εφαρμοστούν στο μέλλον, καθώς εξάντλησαν την ισχύ τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ