Τα 20 κρούσματα σε κλινικές της Λάρισας προκαλούν συναγερμό και σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων

Ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Νομού Λάρισας ζητά άμεσα μέτρα

Must Read

Η Λάρισα βρίσκεται από σήμερα το πρωί στο Επίπεδο 4 του επιδημιολογικού χάρτη και σε καθεστώς mini lockdown, ωστόσο, τα νέα για εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε κλινικές της πόλης δημιουργούν περαιτέρω ανησυχία.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Νομού Λάρισας, καταγράφηκαν σε μία κλινική 15 θετικοί στον κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 7 είναι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι 8 τρόφιμοι.

Σε άλλη κλινική υπάρχουν 5 κρούσματα, εκ των οποίον το ένα είναι σε εργαζόμενο και τα άλλα 4 σε τρόφιμους.

Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας:

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ με την κυβέρνηση να μην έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για την θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας αλλά και την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Έχουμε και παλιότερα χαρακτηρίσει τα μέτρα που εξήγγειλε ο ΕΟΔΥ ως ανεπαρκή και ανεφάρμοστα. Δεν αρκεί το διαγνωστικό τεστ μόνο μετά από πενθήμερη άδεια, αλλά και η δημιουργία ολιγομελών τμημάτων εργαζομένων που θα ασχολούνται με λίγους ασθενείς είναι το λιγότερο χαρακτηρισμένα ως αστεία.

Η εξάπλωση του ιού κάνει επιτακτική την πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους σε τακτά χρονικά διαστήματα για να προστατεύουν τόσο οι εργαζόμενοι αλλά και οι φιλοξενούμενοι γιατί μιλάμε για ανθρώπους με βαριά νοσήματα που ο ιός θα τους ξεκληρίσει. Η δημιουργία δε ολιγομελών τμημάτων εργαζομένων ως αστείο ακούγεται αφού όλοι εμείς που δουλεύουμε σε αυτές τις μονάδες γνωρίζουμε την εντατικοποίηση που υπάρχει και ότι διαχρονικά αυτές οι μονάδες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, με τους άμεσα απαραιτήτους δηλαδή, ενώ η κινητικότητα από πόστο σε πόστο για να καλυφτούν οι ανάγκες είναι κανόνας.

Έχουμε τα τραγικά παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού όπου η διασπορά σε μονάδες υγείας πραγματικά εξολόθρευσε ηλικιωμένους αλλά και στην πατρίδα μας όπως στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα όπου τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.

Είναι πια γεγονός ότι και στην πόλη μας ο ιός χτύπησε ιδιωτικές δομές με κρούσματα σε συναδέλφους. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους εργαζόμενους αλλά δεν μένουμε μόνο στις ευχές. Οι ειδικοί αποδέχονται το γεγονός ότι είμαστε ακόμα στην αρχή  και ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα με την έξαρση της επιδημικής γρίπης και άλλων νοσημάτων.

Απαιτούμε ακόμα και τώρα:

  • Διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές με ευθύνη το κράτους και της εργοδοσίας.
  • Δημιουργία μεικτών υγειονομικών επιτροπών που να απαρτίζεται και από εργαζόμενους έτσι ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την εξέλιξη αλλά και την πορεία της εφαρμογής των πρωτοκόλλων.
  • Προσλήψεις εργαζομένων για να καλύψουν τα κενά για όσους συναδέλφους μπαίνουν σε καραντίνα. Η εντατικοποίηση είναι παράγοντας κόπωσης που επιφέρει την πλημμελή εφαρμογή των κανόνων υγειονομικής προστασίας.
  • Άδεια με αποδοχές για όλο το διάστημα που οι εργαζόμενοι τίθενται σε αναγκαστική άδεια.
  • Επίσης απαιτούμε άμεσα ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και σχέδιο επίταξης των ιδιωτικών δομών έτσι ώστε να καλυφτούν τα όποια κενά υπάρχουν από το έμπειρο προσωπικό του ιδιωτικού τομέα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να προστρέξουν στο σωματείο και να καταγγείλουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες όπως την τακτική που εφαρμόζει γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας του κλάδου, που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να κάνουν με δικά τους έξοδα το τεστ στα εργαστήρια που διαθέτει ο ίδιος. Το κόστος των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς βαραίνει μόνο τον εργοδότη της κάθε δομής και όχι στους εργαζόμενους.

πηγή: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This