Παράταση-κοροϊδία μόλις 16 ημερών για επαναπροσδιορισμό των δικών υπερχρεωμένων νοικοκυριών εν μέσω πανδημίας

Εξαπάτηση του ελληνικού λαού!

Must Read

Παρατείνεται κατά 16 ημέρες μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων επαναπροσδιορισμού των δικών υπερχρεωμένων νοικοκυριών για όσους είχαν υποβάλλει την πρώτη αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η προθεσμία που έληγε μεθαύριο Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, αφορά τον επαναπροσδιορισμό της εκδίκασης των υποθέσεων δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη.

Από τις περίπου 70.000 εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη, οι 37.000 πρέπει να επαναπροσδιοριστούν προκειμένου να «κλείσουν» οριστικά οι φάκελοι εντός του 2021.

Έστω δύο 24ωρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα των δικηγόρων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για την χορήγηση νέας προθεσμίας επαναπροσδιορισμού υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η τροπολογία

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε χθες, Τρίτη, αναφέρονται τα εξής:

“Με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται πέραν της 15ης.1.2021 και για διάστημα δέκα έξι (16) ημερών η προθεσμία υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του ν. 3869/2010 και δη των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι και την 31η.12.2014, ενόψει του ότι η εκ του ν. 4745/2020 προβλεπόμενη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας

Η παράταση της εκ του ν. 4745/2020 προβλεπόμενης καταληκτικής ημερομηνίας ηλεκτρονικής υποβολής των οικείων αιτήσεων επαναπροσδιορισμού, μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφευχθεί η επέλευση δυσμενών συνεπειών σε βάρος των οφειλετών, που δεν είχαν το αναγκαίο χρονικό περιθώριο ώστε να ενημερωθούν επαρκώς για τη λειτουργία της πλατφόρμας, κατά την πρώτη εφαρμογή της”.

 

Ας σημειωθεί πως από την 1η Δεκεμβρίου στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 12.618 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 5.720 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού βρίσκονται σε αρχικό στάδιο συμπλήρωσης αίτησης, 3.204 έχουν οριστικά υποβληθεί από τον πληρεξούσιο δικηγόρο, εκ των οποίων οι μισές έχουν ολοκληρωθεί από τα Ειρηνοδικεία και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους, ενώ 3.694 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού έχουν ακυρωθεί.

Οι αιτίες των καθυστερήσεων

Η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγόρων καταγγέλλει πως βασικές αιτίες των καθυστερήσεων υποβολής των αιτήσεων επαναπροσδιορισμού των δικών αποτελούν λειτουργικά προβλήματα της της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αλλά και στην αδυναμία των πολιτών να συγκεντρώσουν εν μέσω κορονοϊού τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Οι πολίτες καθυστερούν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα από τις Τράπεζες, τα funds και από τις δημόσιες υπηρεσίες που υπολειτουργούν λόγω των περιοριστικών μέτρων (Δ.Ο.Υ., Κτηματολόγια, Υποθηκοφυλακεία).

Ας σημειωθεί πως ο Ν. 4745/2020, ορίζει ότι σε περίπτωση μη υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης ή σε περίπτωση σφάλματος κατά την υποβολή, η αίτηση υπαγωγής στο ν.3869/2010 θεωρείται ως μηδέποτε ασκηθείσα και η προσπάθεια του δανειολήπτη να διασώσει την πρώτη κατοικία του ακυρώνεται οριστικά.

Με απλά λόγια: Χιλιάδες δανειολήπτες που προστατεύονταν την τελευταία πενταετία από το νόμο Κατσέλη, κινδυνεύουν να χάσουν τη δικαστική προστασία και τα σπίτια τους…

ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση-κοροϊδία

Ως παράταση-κοροϊδία χαρακτηρίζει την τροπολογία για τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

“Στο μαρτύριο της σταγόνας υποβάλλει δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά η κυβέρνηση με στόχο την εκποίηση της α΄ κατοικίας τους.

Υπό το βάρος της γενικευμένης κατακραυγής, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε τελικά, κυριολεκτικά στο παραπέντε, να καταθέσει τροπολογία με την οποία παρατείνεται ως τις 31-1-2021 (από τις15-1-2021, οπότε και έληγε), η προθεσμία υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού για την υπαγωγή οφειλετών στον Ν. Κατσέλη και την προστασία της α΄ κατοικίας τους. Η άνω παράταση αφορά μόνο τις αιτήσεις, που είχαν κατατεθεί μέχρι τις 31-12-2014 ενώ για τις υπόλοιπες παραμένουν οι ίδιες προθεσμίες.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια καθαρά προσχηματική ενέργεια. Οι μόλις 16 ημέρες που δίνονται ως παράταση είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μεγάλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι οφειλέτες εν μέσω της πανδημίας και των επιπρόσθετων δυσκολιών που αυτή έχει προκαλέσει”.

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως “μοναδική λύση σε αυτή τη φάση, είναι η πλήρης αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4745 με τις ασφυκτικές προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, τουλάχιστον, όσο διαρκεί η πανδημία”.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This