Πέμπτη 5/8/2021

Δωρεά στην ΠτΔ η «Δόξα», η περίφημη ελαιογραφία του Νικόλαου Γύζη!

Ο εν λόγω πίνακας αγοράστηκε πριν από περίπου εκατό χρόνια από τον Ευάγγελο Παπαστράτο, ιδρυτή της γνωστής καπνοβιομηχανίας

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας δόθηκε, ως δωρεά, ο πίνακας του Νικόλαου Γύζη «Δόξα», από τον μέχρι σήμερα κάτοχό του, Δημήτρη Γκέρτσο.

Αγορασμένος πριν από περίπου εκατό χρόνια από τον παππού του κ. Γκέρτσου, τον ιδρυτή της γνωστής καπνοβιομηχανίας, Ευάγγελο Παπαστράτο, με προτροπή της συζύγου του, Καίτης Δαμβέργη, μιας από τις πρώτες γυναίκες που φοίτησαν στη Σχολή Καλών Τεχνών, ο πίνακας κληροδοτήθηκε στη μοναχοκόρη τους, Χάρι, και στον σύζυγό της, Θανάση Γκέρτσο, και έμεινε στην οικογένεια επί δεκαετίες.

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδεχόμαστε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον πίνακα του Νικολάου Γύζη “Δόξα”, δωρεά του ως σήμερα κατόχου του έργου, κ. Δημήτρη Γκέρτσου», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και συνέχισε: «Με μια χειρονομία ευγενούς προσφοράς και υψηλού εθνικού συμβολισμού, ο κ. Δημήτρης Γκέρτσος αποχωρίστηκε ένα πολύτιμο οικογενειακό κειμήλιο, με τη σκέψη, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι ένας πίνακας με τόσο μεγάλη εθνική διάσταση και αναγνώριση, δεν μπορούσε να του ανήκει».

Ο Νικόλαος Γύζης ζωγράφισε τη «Δόξα» λίγο πριν από την εκπνοή του 19ου αιώνα, συλλαμβάνοντάς την ως ενσάρκωση της Δόξας του Διονυσίου Σολωμού και εμπνεόμενος από το επίγραμμα «Η καταστροφή των Ψαρών» (1825) του εθνικού μας ποιητή.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ