Ολοταχώς για «λουκέτο» και στη Θεσσαλονίκη μετά την εικόνα που δείχνουν τα λύματα 

«Να μην αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει» λέει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Must Read

Στην τελική ευθεία για καθολικό lockdown μπαίνει η Θεσσαλονίκη!

Όπως έγινε γνωστό, από τη χθεσινή συνεδρίαση των λοιμοξιολόγων, οι εισηγήσεις αφρορούν επιβολή αυστηρών μέτρων και σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως η Αχαΐα, και η Θεσσαλονίκη.

Η έκτακτη επίσκεψη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στη συμπρωτεύουσα προμηνύει ότι έχει σημάνει συναγερμός στις μονάδες υγείας και τα νοσοκομεία, τα οποία ξεκίνησαν να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις με την αύξηση νοσηλευμένων και διασωληνομένων.

Ανησυχία για τα λύματα

Την ίδια στιγμή, σαφή εικόνα για τη μεγάλη διασπορά στη Θεσσαλονίκη, δίνουν τα λύματα της πόλης, τα οποία «δείχνουν» διπλασιασμό του ιικού φορτίου. Η είδηση έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι έχουν τονίσει ότι η πόλη δεν πρέπει να έρθει ξανά αντιμέτωπη με το επίπεδο που έφτασε τον Νοέμβριο.

«Είμαστε σαφώς σε αυξητική πορεία. Διαχειρίσιμη μεν ακόμη, αλλά όταν διαπιστώνουμε διπλασιασμό του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται για μία διακύμανση ή μια αναστρέψιμη άνοδο, είναι μία ξεκάθαρη έντονα αυξητική τάση, που θα συνεχιστεί και που ευνοείται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία όλο και περισσότερο μεταδίδονται στην κοινότητα, όσο και από τις καιρικές συνθήκες και αντικοινωνικές συμπεριφορές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ζέρβας: «Να μην αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει»

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την ανησυχία του στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ενημερωθεί τα νέα μέτρα. «Η πανδημία είναι σαν μια φωτιά σε ένα χωράφι με ξηρά χορτάρια. Όσο πιο έγκαιρα και πιο σωστά επέμβουμε τόσο μικρότερη θα είναι η ζημιά. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα εφόσον ο καθένας από εμάς προσέχει και εφόσον όλοι είμαστε ταγμένοι σε αυτή την προσπάθεια ούτως ώστε να μην αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει» δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Η λογική όλα ανοιχτά ή όλα κλειστά, μετά από έναν χρόνο πανδημίας δεν είναι ούτε σοφή, ούτε χαρακτηρίζει αυτούς που μπορούν να ελέγξουν σωστά την κατάσταση» πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.

Παιδιά το 10% των ημερήσιων κρουσμάτων

Ο δήμαρχος αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία της πόλης, τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διασπορά: «Σύμφωνα με στοιχεία που έχω μπροστά μου από τον ΕΟΔΥ. Από 0 έως 12 ετών παιδιά ήταν από 8,5 έως 11% δηλαδή συν πλην το 10% των ημερήσιων κρουσμάτων. Ένα στα οκτώ κρούσματα που είχαμε πρόσφατα είναι κάτω των 17 ετών. Αυτός ο πληθυσμός είναι κατά κανόνα ασυμπτωματικός και πιο επικίνδυνος. Το πρόβλημα στην χώρα δημιουργήθηκε κάπου τέλη Ιανουαρίου όταν συμπληρώθηκαν οι δύο εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων» είπε χαρακτηριστικά.

Εξαδάκτυλος: «Η Θεσσαλονίκη θα είναι διαφορετική από τη Δευτέρα»

Από μεριάς του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποίησε ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι διαφορετικά από την Δευτέρα και πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις έγκαιρα: «Το σίγουρο είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι διαφορετική από τη Δευτέρα. Θα έχει άλλη κατάσταση απ’ αυτήν που έχει σήμερα» είπε και πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το έγκαιρο της αποφάσεως (σ.σ.: για την Αττική), μας κάνει να βλέπουμε μικρότερο κόστος και υγειονομικό και οικονομικό. Εκτιμώ ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί τώρα, είναι μικρότερος απ’ αυτόν που θα χρειαζόταν αν αργούσαμε πάλι μια δυο βδομάδες» υπογράμμισε  ο κ. Εξαδάκτυλος

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This