Μετά την αναφορά που κατέθεσε σε βάρος της ανακρίτριας, των εισαγγελέων και του δικαστικού συμβουλίου που χειρίστηκαν την υπόθεση του πελάτη του Δημήτρη Λιγνάδη, ο Αλέξης Κούγιας προχώρησε ακόμα ένα βήμα υποβάλλοντας αίτηση εξαίρεσης της ανακρίτριας που διερευνά την πολύκροτη υπόθεση βιασμών κατά συρροή από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Ο συνήγορος του σκηνοθέτη-ηθοποιού κατέθεσε εκ μέρους του πελάτη του, 35σέλιδη αναφορά κατά της 19ης Ανακρίτριας ΠαρασκευήςΜπότση που έχει αποφασίσει με σύμφωνη γνώμη εισαγγελικού λειτουργού την προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, κρίνοντας τον ύποπτο διάπραξης νέων αδικημάτων.
Στην αναφορά που υπέβαλε για λογαριασμό του κατηγορουμένου, ο κ. Κούγιας επικαλείται τρεις λόγους.
Συγκεκριμένα:
Ο πρώτος αφορά την «έκδοση εντάλματος σύλληψης και εντάλματος προσωρινής κράτησής μου με παράλληλη παράλειψη διενέργειας ανακριτικών πράξεων που θα συνηγορούσαν υπέρ της αθωότητάς μου».
«Aπό τη μελέτη της δικογραφίας προέκυπτε ότι η προηγηθείσα προκαταρκτική εξέταση ήταν ημιτελής, καθώς είχαν παραλειφθεί ουσιώδεις προανακριτικές ενέργειες και ιδίως η κλήση μου σε παροχή εξηγήσεων, μολονότι την είχα αιτηθεί» αναφέρει ο Δ. Λιγνάδης.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως δεν ικανοποιήθηκαν αιτήματα του κατηγορουμένου, ενώ αντίθετα έγινε δεκτό αίτημα συνηγόρου των μηνυτών για κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του στο Μεταξουργείο. «Η Ανακρίτρια, αντί να ικανοποιήσει τα δικά μου αιτήματα που αναφέρονται στον πυρήνα των κατηγοριών, ικανοποίησε το αίτημα της υποστήριξης της κατηγορίας, δίδοντας αυθημερόν την εντολή να γίνει έρευνα στην οικία μου, στη μοτοσικλέτα και το αυτοκίνητό μου», αναφέρεται στην αναφορά.
Στην αίτηση εξαίρεσης κατά της ανακρίτριας γίνεται ιδιαίτερηαναφορά και στην επεισοδιακή επίσκεψη του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια στο ανακριτικό γραφείο κατά τη διάρκεια της οποίας επιτέθηκε λεκτικά στην κυρία Μπότση.
Η αναφορά του Δ. Λιγνάδη αναφέρει σχετικά με την επίσκεψη του Αλ. Κούγια στο γραφείο της Ανακρίτριας:
«Μετέβη στο γραφείο της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας το πρωί της 5.3.2021, με σκοπό να λάβει αντίγραφα των εκθέσεων έρευνας. Χωρίς να γνωρίζει ότι θα κατέθετε ο μάρτυρας S. S, ο κ. Κούγιας αντιλήφθηκε ότι η Ανακρίτρια ελάμβανε, ουσιαστικά υπαγορεύοντας η ίδια, την κατάθεση ενός νεαρού άνδρα, τον οποίο μετά είδε να περιμένει έξω από το ανακριτικό γραφείο και να προσομοιάζει με τον S.S, η φωτογραφία του οποίου υπήρχε στη δικογραφία. Ακολούθως, ο κ. Κούγιας έλαβε τα νέα αντίγραφα της δικογραφίας και εκεί διαπίστωσε ότι πράγματι ο S.S το ίδιο πρωί είχε δώσει νέα κατάθεση, καταθέτοντας αυτά που του υπαγόρευε η καθ’ ης, αλλάζοντας για μια ακόμη φορά το σενάριο της περίπτωσής του».
Και συμπληρώνει σε άλλο σημείο της αίτησης ως προς το λεκτικό επεισόδιο με τη δικαστική λειτουργό:
«Ο συνήγορός μου Αλέξιος Κούγιας μετέβη στο γραφείο της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας το πρωί της 5.3.2021, με σκοπό να λάβει αντίγραφα των εκθέσεων έρευνας. Τότε ο κ. Κούγιας είπε στην καθ’ ης σε έξαλλη κατάσταση και με ανοικτή την πόρτα του γραφείου της: «Τι είναι αυτά που κάνεις; Κρατάς έναν αθώο άνθρωπο στη φυλακή και αντί μετά από αυτά που επιβεβαιώθηκαν από την απολογία του να ενεργοποιήσεις το 291, συνεργάζεσαι με όλους αυτούς τους αναξιόπιστους βρωμιάρηδες, αλλάζεις τις καταθέσεις τους κάθε μέρα και όλα αυτά που κάνεις είναι ντροπή για τη Δικαιοσύνη».
Εκείνη του απάντησε: «Περάστε έξω από το γραφείο μου», αλλά εκείνος της είπε «Όχι, δεν φεύγω, φώναξε την αστυνομία να μου κάνεις μήνυση».
Τότε εκείνη τον άφησε μόνο στο γραφείο με τη γραμματέα της και έφυγε προς την έξοδο, αλλά ο κ. Κούγιας την ακολούθησε λέγοντας της τα ίδια, δηλαδή να φωνάξει την αστυνομία, για να του κάνει μήνυση. Η καθ’ ης μετέβη στο κτίριο 6, στο γραφείο της Προϊσταμένης, η οποία όμως έλειπε, και εκεί τελείωσε και το επεισόδιο».
Ο τρίτος λόγος για τον οποίο ο Δ. Λιγνάδης αιτείται την εξαίρεση της ανακρίτριας, είναι η άρνηση της να χορηγήσει αντίγραφα της δικογραφίας.
Αναφέρει σχετικά: «Δια του συνηγόρου υπερασπίσεώς μου ενημερώθηκα ότι την 11.03.2021 νυχτερινές ώρες της 10.03.21 κατέθεσε ενώπιον της ως άνω Ανακρίτριας ο καταγγέλλων A.E, ο οποίος ως μόνιμος κάτοικος Σουηδίας ήρθε στην Ελλάδα για αυτόν το λόγο.
(…) Επ’ αυτής εξεδόθη μία ημέρα μετά, δηλαδή την 17.03.21, η με αριθμό πρωτ. 118 από 17.03.2021 διάταξη της Ανακρίτριας, δυνάμει της οποίας απερρίφθη η αίτησή μου για λήψη αντιγράφων των ως άνω αναφερομένων εγγράφων της δικογραφίας (οράτε την από 17.03.21 διάταξη) με μια πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά αιτιολογία απέναντι σε έναν κατηγορούμενο που είναι προσωρινά κρατούμενος, δηλ. ότι δεν έχει χρόνο να μου χορηγήσει αντίγραφο της κατάθεσης, διότι με τη φωτοτύπησή της… διακόπτεται το ανακριτικό έργο».