Παγώνη-Λινού: «Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι όπως οι άλλες – Προστατεύονται οι εμβολιασμένοι και δεν ανησυχούμε»

Οι επιστήμονες επιμένουν στην τήρηση αποστάσεων και τη χρήση μάσκας

Must Read

Για τη σύγχυση και την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί με την αθηναϊκή μετάλλαξη, αλλά και για το εάν είναι καλυμμένοι όσοι έχουν εμβολιαστεί, μίλησαν η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ.

Ματίνα Παγώνη: «Όποια μετάλλαξη βγαίνει είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία»

«Είναι μια μίξη αφρικάνικης και βραζιλιάνικης μετάλλαξης», τόνισε μεταξύ άλλων η Ματίνα Παγώνη, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν είναι το 10% των μεταλλάξεων η αθηναϊκή. Η αθηναϊκή ήταν το 10% από μια συγκεκριμένη ομάδα. Του κέντρου της Αθήνας. Αυτή η μετάλλαξη η επιστημονική κοινότητα ασχολείται εργαστηριακά. Οι μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια».

Αναφορικά με τα συμπτώματα, η κ. Παγώνη τόνισε πως «είναι τα ίδια σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις. «Δεν αλλάζει κάτι κι αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που μας απασχολεί είναι η μεταδοτικότητα. Αυτό πρέπει να δούμε».

«Το σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει τέταρτο lockdown»

«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε προς τα πίσω. Πρέπει να προσχωρήσουμε τους εμβολιασμούς για να φτάσουμε στο 50% και τέλος Αυγούστου να φτάσουμε το 80%», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, και επέμεινε ότι, «είναι καλοκαίρι αλλά πρέπει να προσέξουμε και να τηρούμε τα μέτρα. Μάσκα κι αποστάσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι χρειαζόμαστε μεγάλο διάστημα για να φτάσουμε το 80%, διαφορετικά θα φτάσουν πόλεις και νησιά στο βαθύ κόκκινο».

Αθηνά Λινού: «Τα κομμάτια που συνιστούν το στέλεχος της αθηναϊκής μετάλλαξης φαίνονται ν’ αντιμετωπίζονται»

«Ξέρουμε πολύ λίγα για αυτή τη μετάλλαξη, καθώς δεν δίνουμε στοιχεία σε παγκόσμια πλατφόρμα που τις μελετά» είπε με νόημα η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, αλλά υπογράμμισε ότι «από ότι φαίνεται τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται».

Σχετικά με τα αντισώματα και τα τεστ που ορισμένοι εκ των εμβολιασμένων επιλέγουν να κάνουν, διευκρίνισε η κ. Λινού ότι «υπάρχει δυσκολία στην αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων και επίσης η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα, αλλά και από τα ειδικά λεμφοκύτταρα. Προστατεύονται οι εμβολιασμένοι κι άρα δεν ανησυχούμε».

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν νοσήσει λίγο μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού, σημείωσε ότι «είναι σύνηθες κάτι τέτοιο, καθώς ούτε η πρώτη δόση μας καλύπτει πλήρως, ούτε και η δεύτερη για τις πρώτες δέκα μέρες».

Τέλος, για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα μας, εκτίμησε η Αθηνά Λινού ότι «προσθέτει κάποιον κίνδυνο, αλλά με εμβολιασμούς και τήρηση αποστάσεων και μέτρων, θα πάνε όλα καλά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This