Σε άμεσο κίνδυνο η ιστορική μας κληρονομιά στην Αρχαία Ολυμπία – Καταστροφή και εκκενώσεις οικισμών και στη Μέλπεια Μεσσηνίας (video)

Μια από τις πλέον δύσκολες νύχτες στην ιστορία της Ηλείας... Εφιαλτική η νύχτα και για την Άνω Μεσσηνία - Συγκλονιστικές εικόνες...

Must Read

Ασύλληπτη είναι η καταστροφή στην Αρχαία Ολυμπία και η τιτάνια προσπάθεια που γίνεται, είναι για να σωθεί ο αρχαιολογικό χώρος.

Αποστολή δύσκολη, μιας και οι φλόγες ολοένα και πλησιάζουν και το ενδεχόμενο να ξημερώσουμε με κατεστραμμένη την ιστορική πολιτιστική μας κληρονομιά, αν και απευκταίο, δεν είναι απίθανο.

Διαβάστε ακόμα για την Εύβοια: Το κύκλωσαν οι φλόγες, αλλά τελικά σώθηκε το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ! – Νέα νύχτα αγωνίας (video)

«Οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία είναι πλέον σε κίνδυνο», γράφει ο πρώην πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής Ισίδωρος Κούβελος σε ανάρτησή του στο facebook, τονίζοντας ότι οι γεννήτριες δουλεύουν οπότε υπάρχει ηλεκτροδότηση και δεν φυσούν άνεμοι στην περιοχή.

Αναλυτικά:

«Οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία είναι πλέον σε κίνδυνο !! Οι πύρινες ζώνες είναι ήδη στις παρυφές της Ακαδημίας ! Γίνεται τεράστια προσπαθεία από ανθρώπους Ακαδημίας και συνεργεία Δασαρχείου για δημιουργία αντιπυρικής ζώνης . Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι επι τοπου μέσα στην Ακαδημία και συντονίζει προσπάθειες ! Το θετικό εινσι ότι οι γεννήτριες δουλεύουν έχουμε ρεύμα και καταφέραμε να θέσουμε υπό ελενχο ένα μέτωπο φωτιας με το δικα μας σύστηματα πυρασφάλειας! Το άλλο θετικό είναι ότι αυτή την στιγμή επικρατεί άπνοια ! Προσευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η Ακαδημια μας , ο Αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας , τα μουσεία θα μεινουν ανέπαφα !! Είναι η καρδιά και η ψυχή του Πολιτισμού μας»!

«Μεγάλη μάχη…»

«Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να μην μπει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Όπως εξήγησε, «το πύρινο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο σημείο, προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά τη φωτιά».

Επίσης, δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε γειτονικά χωριά, όπου η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, αποθήκες και καλλιέργειες, αφού οι κάτοικοι ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ασθενοφόρα στη γύρω περιοχή

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ αναπτύχθηκαν νωρίτερα σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως δήλωσε ο κ. Καρβέλης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου».

Παράλληλα, ο είπε ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».

Δύσκολη η κατάσταση στη Μέλπεια

«Είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στην περιοχή Μέλπεια, του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.

Όπως πρόσθεσε, «το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε μία πλαγιά και συνεχίζει να καίει, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχει υποστεί ζημιές ένα σπίτι στην περιοχή Μοναστηράκι. Το θετικό είναιότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Όσον αφορά στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αυτές αποτελούνται από 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και αναμένεται να δώσουν μάχη με τις φλόγες καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας.

Λόγω της φωτιάς έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους, οι κοινότητες, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

https://youtu.be/VBj8itLc1Vo

https://youtu.be/F0KajCb3bhM

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This