Από τα σύνορα Τουρκίας–Συρίας ξεκίνησε το ταξίδι της η 3,5 μέτρων μαριονέτα Αμάλ και θα περάσει από 70 πόλεις της Ευρώπης, για να ευαισθητοποιήσει την Δύση για τους πρόσφυγες! Η Αμάλ θα διασχίσει την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτές τις μέρες βρίσκεται στη χώρα μας, ξεκινώντας μάλιστα από την Χίο, και έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που οι δημιουργοί της επέλεξαν. Ανάμεσά τους και τα Μετέωρα, με το ειδικό θρησκευτικό βάρος!
Το αίτημά τους συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και η απόφαση ήταν «Όχι» από τον Δήμο Μετεώρων, με 17 δημοτικούς συμβούλους να αρνούνται και πέντε που ψήφισαν θετικά.
Ο κύριος λόγος άρνησης ήταν η πανδημία, αλλά η μεγαλύτερη ένσταση αφορούσε στην προέλευση της Αμάλ και στις πραγματικές προθέσεις των διοργανωτών, ενώ ακούστηκαν τοποθετήσεις πως πρόκειται για «ισλαμικό ομοίωμα» που λειτουργεί ως «δόλωμα» των ΜΚΟ με σκοτεινά κίνητρα.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος ανέφερε: «Για τους λόγους τόσο του θρησκευτικού της περιοχής όσο και περισσότερο του κορωνοϊου (προστασία δημόσιας υγείας) μας βρίσκει αντίθετους. Εμείς χειριστήκαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε το θέμα. Πρόταση η δική μου είναι να πούμε όχι στην μουσουλμάνα κούκλα».
«Εμείς γιατί να έχουμε κάποιο πρόβλημα με την έλευση της Αμάλ από την στιγμή που δίνονται οι σχετικές άδειες από το Υπουργείο και τις υπηρεσίες. Συμφωνώ να γίνουν οι εκδηλώσεις. Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ο κόσμος από καμιά αλλοίωση του πολιτισμού», ήταν η θέση του δημοτικού συμβούλου κ. Χατζιάρα.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του χωριού Καστράκι, κ. Γκόγκος, δηλώνοντας αντίθετος και λέγοντας: «Είμαι αντίθετος στην έλευση της κούκλας στο Καστράκι και δεν μπορεί να μαθαίνω τι θα συμβεί στο χωριό μου από τα ΜΜΕ χωρίς ένα επίσημο έγγραφο. Την ώρα μάλιστα που έχουν αναβληθεί παρελάσεις και άλλα θρησκευτικά δρώμενα».
Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, που με επιστολή του στον Δήμαρχο, δήλωνε πως δεν δίνει την έγκρισή του για τη χρήση του παρεκκλησίου του Αγίου Αντωνίου στην Καλαμπάκα ή της Μονής Αγίου Αντωνίου Μετεώρων, όπως διαφημίζει η ιστοσελίδα της δράσης walkwithamal.org.
«Ανάλογες δραστηριότητες δεν μπορούν να επιτραπούν και λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού και μάλιστα, τη στιγμή κατά την οποία απαγορεύονται οι συναθροίσεις, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και Λιτανείες, τελευταίως δε, δεν επιτράπηκε σε όλη τη χώρα η λιτάνευση της Αγίας Εικόνος της Παναγίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος.