«Απελπισία!» λένε με δάκρυα στα μάτια οι σεισμόπληκτοι – Ακατάλληλο το 85% των κτιρίων (video)

Ολοκληρωτική καταστροφή στην Κρήτη - Είδαν τους κόπους μιας ζωής να θάβονται στα συντρίμμια

Must Read

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι των οικισμών που είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να καταρρέουν μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κρήτη.

Πριν ακόμα προλάβουν να συνειδητοποιήσουν ότι έμειναν στον δρόμο, η μετασεισμική δραστηριότητα προκαλεί τρόμο καθώς η γη δεν έχει σταματήσει να σείεται. Οι ισχυροί μετασεισμοί έχουν αποτελειώσει ότι έμεινε όρθιο στα χωριά του Ηρακλείου, ενώ την ίδια στιγμή οι κάτοικοι δεν μπορούν να πλησιάσουν τα γκρεμισμένα σπίτια τους αφού ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγάλος.

Με δάκρυα στα μάτια μια σεισμόπληκτη κάτοικος περιγράφει μιλώντας στο Open: «Ένα δράμα η κατάσταση, δεν μπορώ να πω τίποτα, τώρα είμαστε στον δρόμο», ενώ αργότερα προσθέτει: «Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου τα χάνεις όλα, τη ζωή σου χάνεις».

«Απελπισία!» φωνάζει απεγνωσμένος ένας ηλικιωμένος στο χωριό Κάτω Πουλιές. «Πηδούσε το σπίτι, χόρευε! Δεν ήξερα από που να φύγω, δεν ήξερα που να πάω» περιγράφει με σπασμένη φωνή καθώς δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα του.

«Ένας πανικός. Έλεγα να μην ζούσα εκείνη τη στιγμή. Δεν ήθελα να ζούσα» λέει μια άλλη κάτοικος που είδε και εκείνη την περιουσία της να θάβεται κάτω από τόνους με μπάζα.

«Να έχεις σπίτι μέχρι χθες, και τώρα να μην έχεις τίποτα. Με αυτά τα ρούχα βγήκα, με αυτά έμεινα» αναφέρει στο Open μια γυναίκα που είδε κι εκείνη τους κόπους μιας ζωής να χάνονται κάτω από συντρίμμια.

Μη κατοικήσιμα 359 κτίσματα

Από νωρίς το πρωί, κλιμάκια μηχανικών κάνουν αυτοψίες σε δημόσια κτίρια, σχολεία και σπίτια, ώστε να διαπιστωθεί πόσα είναι επικίνδυνο να κατοικηθούν.

Το πόρισμα των ελέγχων αναφέρει πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 415 κτήρια, από τα οποία:

  • αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.
  • 15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.
  • Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.
  • Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.
  • Ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση  και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Δείτε επίσης:

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης στους σεισμόπληκτους

Επικοινωνιακό σόου από τον πρωθυπουργό στην Κρήτη την ώρα που οι σεισμόπληκτοι κοιμούνται στο πάτωμα (video)
 
Παίζουν με την ανησυχία του κόσμου οι σεισμολόγοι! Αντιπαράθεση Τσελέντη-Παπαδόπουλου για τη Θήβα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This