Η ακέφαλη «κυρία» στην Αγορά της Αρχαίας Επιδαύρου

Οι έντονες βροχές αποκάλυψαν άγαλμα γυναίκας σε φυσικό μέγεθος τη ρωμαΐκή περίοδο

Must Read

Ενα εντυπωσιακό άγαλμα γυναίκας, σε φυσικό μέγεθος, με ποδήρη χιτώνα, το οποίο πιθανότατα σμιλεύτηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, έφερε στο φως, σχεδόν κατά τύχη, η αρχαιολογική έρευνα στην Αγορά της Αρχαίας Επιδαύρου.

Στον συγκεκριμένο χώρο εκτελούνται συστηματικά ανασκαφές, από το 2015, από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την οικονομική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση». Παρά το γεγονός πως η φετινή ανασκαφική περίοδος είχε ολοκληρωθεί, πριν από λίγες ημέρες προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας χρειάστηκε να επιστρέψει και πάλι στο σημείο, καθώς οι έντονες βροχές που έπεσαν από τις 10 Δεκεμβρίου και μετά αποκάλυψαν ένα μικρό τμήμα της πίσω όψης του αγάλματος.

Το εύρημα ήταν σε σημείο όπου οι ανασκαφές δεν είχαν προχωρήσει ακόμα σε βαθύτερα στρώματα. Ετσι, οι άνθρωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας άρχισαν τις σχετικές εργασίες, σε συνεννόηση με την προϊσταμένη Αλκηστη Παπαδημητρίου και υπό την εποπτεία του πολιτικού μηχανικού της Εφορείας Ευ. Καζολιά και του ανασκαφέα του χώρου Β. Λαμπρινουδάκη.

Ο «θησαυρός» που έφεραν στο φως, και έχει μεταφερθεί για φύλαξη, καθαρισμό και συντήρηση σε αποθήκη στο Ασκληπιείο, είναι ένα άγαλμα γυναίκας, το οποίο βρέθηκε ακέραιο, με εξαίρεση τα χέρια, που ήταν πρόσθετα, και το κεφάλι, που πιθανότατα έσπασε κατά την πτώση του. Η γυναίκα φορά ποδήρη χιτώνα και ιμάτιο, που στερεώνεται αριστερά στον ώμο και το χέρι, απ’ όπου κρέμεται με πλούσιες πτυχές. Η μία του άκρη περνά πίσω από την πλάτη, κάτω από τη δεξιά μασχάλη, και ρίχνεται λοξά πίσω, πάνω από τον αριστερό ώμο. Στη θέση του δεξιού βραχίονα, επιφάνειες, που διατηρούν τους συνδέσμους από πρόσθετα μέρη, δείχνουν ότι η μορφή έκανε τη χειρονομία της ανακάλυψης, δηλαδή, της ανάσυρσης, του ιματίου, με το δεξί χέρι προς τα έξω και πάνω, που, κατά την αρχαιότητα, ήταν χαρακτηριστική κίνηση των έγγαμων γυναικών, και με την οποία συχνά απεικονιζόταν η Υγεία, σύζυγος ή κόρη του Ασκληπιού. Από τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, το άγαλμα πιθανότατα κατασκευάστηκε στους αυτοκρατορικούς ρωμαϊκούς χρόνους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This