«Δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων», προειδοποιεί ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ

 Παράταση στο άνοιγμα των σχολείων, υποχρεωτικότητα και lockdown ζητά από την πλευρά του ο Νίκος Καπραβέλος

Must Read

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων γιατί αυτό θα σημαίνει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση, τάχθηκε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε/προειδοποίησε, πως η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει και πως δεν θα αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων. Επεσήμανε ακόμα, πως η νόσος που προκαλεί η Όμικρον είναι πιο ήπια και σε μη εμβολιασμένους.

«Πριν από τα Χριστούγεννα ένα στα τέσσερα κρούσματα, ήταν σε παιδιά σχολείων τα οποίο ευρίσκοντο με τα self test. Από τις 26 Δεκεμβρίου και μετά, στην ηλικιακή ομάδα έως 17 ετών, έχουμε μόνο το 13% των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι δεν γίνονται τεστ. Θα χάσουμε την ευκαιρία να υπάρχει και μια επιτήρηση.  Δεν υπάρχει απόλυτη σωστή ή λάθος λύση σε αυτό το θέμα, αυτό το βλέπουμε και σε ευρωπαϊκά κράτη και στις ΗΠΑ», τόνισε ο κ.Δημόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω σε μια εβδομάδα ή σε δύο εβδομάδες τι περισσότερο θα έχουμε, νομίζω σίγουρα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα. Οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που όμως είναι διαφορετικό από το Όμικρον, τα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων με μάσκα και τεστ λειτούργησαν. Ελπίζουμε ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί, σε μικρότερο βαθμό, με το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον».

Κρούσματα και εμβολιασμός

Σύμφωνα με τον κ.Δημόπουλο δεν είναι δυνατό να αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες: «Φαίνεται ότι και στις επόμενες ημέρες δε θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή θα δούμε ό,τι βλέπουμε και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς και την μετάλλαξη Όμικρον, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ είπε πως το εμβόλιο θα επιταχύνει τον εκφυλισμό της πανδημίας σε ενδημία, αλλιώς αυτό θα γίνει μέσω της φυσικής ανοσίας.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που θα κυριαρχήσει, ελπίζουμε η ανοσία από την Όμικρον να μπορέσει να σκεπάσει τη Δέλτα, να μην έχουμε μια έξαρση της Δέλτα όταν δούμε αποκλιμάκωση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον… Ιστορικά οι πανδημίες εκφυλίζονται σε ενδημίες, ή εξαφανίζονται. Η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί λόγω εμβολιασμού. Αναμένουμε στους επόμενους μήνες ότι θα επικρατήσει το Όμικρον, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω, δυστυχώς της φυσικής ανοσίας και δε θα βρίσκει ο ιός περάσματα για να συνεχίσει το κύμα. Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι έχουμε 250.000 με 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά την υποχρεωτικότητα υπάρχει αντίσταση».

Νόσηση και τεστ

Κατά τον Θάνο Δημόπουλο, όντως είναι πιο ήπια η νόσος με την Όμικρον και αυτό αφορά και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί: «Προφανώς όταν μιλάμε για ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, προφανώς εννοούμε στους εμβολιασμένους. Αλλά με βάση πρόσφατα δεδομένα στη Ν. Αφρική όπου η ηλικιακή ομάδα βεβαίως είναι νεότερη, είδαμε η νόσος όντως είναι πιο ήπια και σε μη εμβολιασμένους. Η επιτάχυνση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης είναι ιδιαιτέρα σημαντική».

Σε ότι αφορά το μείζον θέμα με τα rapid/self test και κατά πόσον αυτά «πιάνουν» τη νέα μετάλλαξη, ο κ.Δημόπουλος έθεσε την κατάσταση στην πραγματική της διάσταση: «Τα δεδομένα που προκύπτουν ότι όταν γίνουν σωστά τα self και τα rapid τεστ έχουν σημαντική αξιοπιστία. Ποτέ δε φτάνουν την αξιοπιστία των PCR, αλλά για μέθοδο γενικού ελέγχου του πληθυσμού είναι η μόνη λύση που έχουμε».

Νίκος Καπραβέλος: «Με μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ λόγω Όμικρον, δεν θα αντέξει, θα καταρρεύσει το σύμπαν»

Σε δραματικούς τόνους για μια ακόμη φορά ο Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, περιέγραψε την κατάσταση στην εφημερία του νοσοκομείου του:

«Σήμερα τελειώνει άλλη μια εφημερία στο Παπανικολάου, δραματική εφημερία, 50 περίπου εισαγωγές μέχρι στιγμής, 125 προσελεύσεις, 48 κλίνες εντατικής γεμάτες, έχουμε έναν ασθενή εκτός ΜΕΘ, δεν μπορούμε να τον διαχειριστούμε, αφόρητη και δυσβάσταχτη πίεση ακόμα στο σύστημα υγείας … Όλες οι εισαγωγές μας θα φύγουν για εξέταση για Όμικρον τα PCR τεστ να δούμε την επίπτωση που έχει η Όμικρον στις εισαγωγές, γιατί οι πληροφορίες λένε ότι αυξάνεται. Από την άλλη μεριά συνάδελφοί μου ασθενούν διότι μολύνονται με ελαφρά συμπτωματολογία. 15 – 20 συνάδελφοι μου ασθενούν και ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο νοσοκομείο. Ίδια εικόνα και από τα άλλα νοσοκομεία».

Παράταση στο άνοιγμα των σχολείων

Σύμφωνα με τον κ.Καπραβέλο η καλύτερη λύση θα είναι να μην ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα τα σχολεία, αλλά λίγο αργότερα:

«Υποστηρίζω μια μικρή παράταση. Αν όντως υπάρχει το αισιόδοξο σενάριο, τα σχολεία θα ανοίξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, με υγειονομικά πρωτόκολλα. Εμείς είδαμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές, αν αυξηθούν και η πίεση στις ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη, δε θα αντέξει κανείς. Δεν λέμε να κλείσουν τα σχολεία, όμως πρέπει να προστατευτούν και τα παιδιά οι δυνατότητες διασποράς της Όμικρον είναι τεράστιες και αν ανοίξουν τα σχολεία θα μολυνθούν τα περισσότερα. Η Ολλανδία που ανοίγει τα σχολεία έχει λοκντάουν από τα Χριστούγεννα… Το χειρότερο σενάριο είναι μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ λόγω Όμικρον, δε θα αντέξει, θα καταρρεύσει το σύμπαν. Είναι παρατραβηγμένο να δώσουμε κάποια μορφής ανάφλεξη αυτή τη στιγμή».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός των πάντων και lockdown

«Δεν φτάνουν τα μέτρα, δεν έχουμε το κυριότερο μέτρο την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αν από τον Αύγουστο είχαμε υποχρεωτικότητα δε θα φτάναμε στο 4ο κύμα με τέτοιες τραγικές συνέπειες … Είμαστε στο τσουνάμι του 4ου κύματος της Δέλτα που δεν λέει ακόμα να πέσει. Δεν μας επιτρέπεται εφησυχασμός στην κατάσταση του ΕΣΥ. Αν δεν εμβολιαστούμε όλοι δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσει η πανδημία … Αυτό που με τρομάζει είναι η μετάδοση της νόσου στους ανεμβολίαστους και τους υψηλού κινδύνου» τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος.

Και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία εισαγωγή τριπλοεμβολιασμένου, ενώ έκανε αναφορά πάλι σε lockdown:

«Δεν αντέχουμε άλλο. Ήπια νόσος αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Ήπια νόσος υπάρχει μόνο στους εμβολιασμένους, αυτοί έρχονται με ήπια νόσο, δεν έχουμε κανέναν ως εισαγωγή με τρία εμβόλια. Αυτούς με δύο που δεν πρόλαβαν την τρίτη δόση έρχονται με απλό κρυολόγημα. Αυτοί με μία δόση με βαρύτερο κρυολόγημα και επίπτωση αυτή τη στιγμή στους ανεμβολίαστους πάλι.  Το lockdown έχει την έννοια πρώτα θα πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό… Δεν είναι λύση το lockdown, αλλά όταν διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή.. Χθες 78 οι θάνατοι αύριο πάνω από 100, το ΕΣΥ δεν αντέχει άλλο, με συγχωρείτε όλα είναι στο τραπέζι. Δεν τελειώνει η πανδημία αν δεν εμβολιαστούμε όλοι. Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ανάφλεξη της πανδημίας είναι πάρα πολύ επικίνδυνη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This