Παιδοκαρδιολόγος Τζωρτζίνας: «Απολύτως αναληθές ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή»

«Δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασε και πώς στην καρδιά»

Must Read

Για τα όσα μεταδόθηκαν πως οι καταγραφές του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στην εννιάχρονη Τζωρτζίνα Δασκαλακη από την Πάτρα, δεν έδειξαν το παραμικρό πρόβλημα με την καρδιά της, παρά μόνο δευτερόλεπτα πριν ξεψυχήσει και ότι από το σύστημα παρακολούθησης διαπιστώθηκε ότι ο βηματοδότης του παιδιού ενεργοποιήθηκε δευτερόλεπτα πριν αυτό πεθάνει επειδή το άτυχο κορίτσι παρουσίασε βραδυκαρδία, μίλησε ο παιδοκαρδιολόγος που είχε αναλάβει το άτυχο κορίτσι.

Διαβάστε ακόμα: Αντιδρούν οι γονείς των τριών κοριτσιών: «Μην βλέπουμε παντού υποθέσεις Μπάμπη Αναγνωστόπουλου»

Ο Γιάννης Παπαγιάννης είπε στην ΕΡΤ πως ο απινιδωτής μπήκε για να αποφευχθεί ένας αιφνίδιος θάνατος, καθώς η οικογένεια του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου θρηνούσε ήδη τους αιφνίδιους θανάτους της έξι μηνών Ίριδας και της 3,5 ετών Μαλένας.

«Η τοποθέτηση του απινιδωτή έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν στο παιδί, της απώλειας συνείδησης που συνδεόταν με σπασμούς που δεν ξέραμε ακριβώς σε τι οφείλονταν. Επιπλέον, είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους στην οικογένεια», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Εμείς αναλάβαμε το παιδί από το νοσοκομείο του Ρίο, στην Πάτρα, όπου το παιδί είχε εξετασθεί και δεν βρέθηκαν σαφή αίτια. Μας ζητήθηκε και από τους γιατρούς και από την οικογένεια να τοποθετήσουμε τον απινιδωτή για να το διασφαλίσουμε από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα. Η εξέταση στο παιδί δεν είχε δείξει κάποιο πρόβλημα αρρυθμιών, ούτε κάποια σχετικά σύνδρομα, αλλά υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες διαφεύγουν ενός βασικού ελέγχου και μπορούν να συμβούν μόνο υπό σπάνιες συνθήκες. Γι’ αυτές τις σπάνιες καταστάσεις τοποθετήσαμε τον απινιδωτή».

Απέρριψε το ενδεχόμενο εξωτερικής παρέμβασης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασε και πώς στην καρδιά».

Για να εξηγήσει:

«Η συσκευή που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της, ούτε κατέγραψε κάποια αρρυθμία που να εξηγεί τα επεισόδια του παιδιού. Επειδή γράφτηκαν στον Τύπο πράγματα που δεν είναι ακριβή, ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία του απινιδωτή ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση, αυτό είναι απολύτως αναληθές. Δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασσε και πώς στην καρδιά. Εκείνο που μπορεί να δείξει είναι αν υπήρχε καλή λειτουργία του μηχανήματος, αν υπήρχαν αυξημένες αντιστάσεις, αν υπήρχε ηλεκτρονική παρεμβολή -που δεν υπήρχε- και αν υπήρχαν αρρυθμίες, τις οποίες δεν ανιχνεύσαμε».

Διαβάστε ακόμα: Τελευταίοι θα καταθέσουν οι γονείς των τριών αγγέλων που «έφυγαν» σε τρία χρόνια – Το ενδεχόμενο «ιατρικού λάθους»

Και συμπλήρωσε: «Η καρδιά μπορεί να σταματήσει γι’ άλλους λόγους, όπως ένα επεισόδιο επιληψίας, σπασμών, διακοπής της αναπνοής για κάποιο λόγο, μεταβολικές διαταραχές που να μην επιτρέπουν την καλή λειτουργία της καρδιάς. Ο απινιδωτής και ο βηματοδότης δεν μπορούν να δουλέψουν αν η καρδιά δεν έχει καλή λειτουργία … Εκείνο που ξέρουμε από ένα καρδιογράφημα που έγινε στο παιδί την ώρα της ανάνηψης είναι ότι ο βηματοδότης λειτουργούσε κανονικά, αλλά μετά από μισή ώρα που γινόταν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στο παιδί, έπαψε πλέον να μπορεί να διεγείρει την καρδιά».

Σε ερώτηση για το τι έδειχνε ο απινιδωτής την ώρα που η μητέρα καλούσε σε βοήθεια για την Τζωρτζίνα, ο κ.Παπαγιάννης διευκρίνισε ότι λειτουργούσε ως βηματοδότης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This