«Δεν μπορούμε να πάμε στα σπίτια μας»!

Οργισμένοι οι κάτοικοι οικισμού στη Β. Εύβοια καταγγέλλουν εργολάβο που διέλυσε τον δρόμο και αδιαφορεί με τις πλάτες του δήμου

Must Read

Τον απόλυτο εφιάλτη βιώνουν τους τελευταίους 16 μήνες οι κάτοικοι της περιοχής Βασιλίνα στη βόρεια Εύβοια, αφού ο δημοτικός δρόμος που συνδέει τον οικισμό με τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας και τις υπόλοιπες περιοχές έχει καταστραφεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται καθημερινά να προσεγγίσουν με τα οχήματά τους στα σπίτια τους. Όλοι κάνουν λόγο για εγκατάλειψη και πλήρη αδιαφορία από τον δήμο και την Περιφέρεια ύστερα από τα έργα που (δεν) πραγματοποιήθηκαν στο οδικό δίκτυο.

  • Από την Ιωάννα Τσέφλιου

Ο δημοτικός δρόμος Κάβου – Φάρου Βασιλίνας ήταν τα τελευταία χρόνια ένας από τους καλύτερους της περιοχής, όμως τώρα έχει καταλήξει να είναι ο… χειρότερος, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι στη «δημοκρατία». Ο δρόμος αυτός οδηγεί, μεταξύ άλλων, στον ιστορικό Φάρο, ο οποίος δεσπόζει στην περιοχή από το 1892 και αποτελεί αξιοθέατο για τους τουρίστες. Ομως, πλέον έχει καταλήξει να είναι ένας απέραντος λασπότοπος, απροσπέλαστος για οχήματα.

Τριτοκοσμική εικόνα από τον δημοτικό δρόμο Κάβου – Φάρου Βασιλίνας στη Β.Εύβοια

Οι κάτοικοι είναι εξοργισμένοι και θεωρούν υπεύθυνο για την καταστροφή του οδικού δικτύου τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο «Μικρά λιμενικά έργα – Κατασκευή Α/Κ Αγίου Γεωργίου Λιχάδας» κατ’ ανάθεση της Περιφέρειας, ο οποίος σήμερα… σφυρίζει αδιάφορα! Ηταν Νοέμβριος του 2020 όταν ο εργολάβος επενέβη, με την ανοχή του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, σε δασική έκταση του οικισμού, αφαιρώντας τόνους χώματος και αποψιλώνοντας μέρος του δάσους. Για να επιτύχει τη διαπλάτυνση του δρόμου και να διευκολύνει τη διέλευση των φορτηγών του, τα οποία είναι βαρέος τύπου και γίνεται μεταφορά χώματος με αυτά, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί καθίζηση στον δρόμο.

Η παρέμβαση ήταν καταστροφική, καθώς ο δρόμος έχει υποχωρήσει σε δύο σημεία σε τέτοιον βαθμό, που η πρόσβαση στον οικισμό για τους κατοίκους της Βασιλίνας και της Λιχάδας έχει γίνει σχεδόν αδύνατη και καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ ανά πάσα στιγμή συντρέχει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος. Σαν να μην έφτανε η καταστροφή του δρόμου, ο εργολάβος δεν δίστασε να απορρίψει τις ποσότητες χώματος προς την παραλία καταστρέφοντας και το περιβάλλον.

Η περιβαλλοντική καταστροφή από την επέμβαση του εργολάβου

Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι είναι απογοητευμένοι και εξοργισμένοι με την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσαν τα έργα. Για να βρεθεί μια λύση, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Φάρος Βασιλίνας συναντήθηκε με εκπροσώπους του δήμου και με τον εργολάβο στον οποίο ανατέθηκε το έργο στο οδικό δίκτυο και εκείνοι εγγυήθηκαν ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν. Ομως, έχουν περάσει 16 μήνες και παρά τις υποσχέσεις τους, ούτε ο δήμος ούτε ο εργολάβος έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια ώστε να αποκατασταθεί ο δρόμος.

«Μας κορόιδευαν ότι θα φτιάξουν τον δρόμο, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Είχαμε έναν αξιοπρεπέστατο χωματόδρομο που οδηγεί στον Φάρο, είχαμε κάνει και κάποιες ενέργειες βελτίωσης το 2017, αλλά πλέον μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Με εντολή της Περιφέρειας ξεκίνησαν τα έργα τον χειμώνα του 2020, εν μέσω κορονοϊού και lockdown. Εσκαψαν το βουνό, κατέστρεψαν το δάσος και τον δρόμο, ο οποίος πλέον είναι γεμάτος λασπόνερα. Ο εργολάβος μάς είπε ότι το οδικό δίκτυο θα γίνει καλύτερο, αλλά εμείς βλέπουμε πως ο δρόμος σε κάποια σημεία έχει ανοίξει» κατήγγειλε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Φάρος Βασιλίνας» Νίκος Σουφλέρης και συμπλήρωσε:

Ο Νίκος Σουφλέρης

«Εκπροσωπώ τους κατοίκους του οικισμού, που σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνησή τους. Μέχρι και το απορριμματοφόρο του δήμου δυσκολεύεται να διασχίσει τον δρόμο. Ωστόσο, πιο σημαντικό και εξοργιστικό είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων που έχουν γίνει στο οδικό δίκτυο. Μιλάμε για την απόλυτη περιβαλλοντική καταστροφή. Εχει κατέβει ολόκληρο το βουνό στον δρόμο. Το μοναδικό δάσος που έχει παραμείνει αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου στην ευρύτερη περιοχή κινδυνεύει να πληγεί ανεπανόρθωτα».

Οι κάτοικοι επιφυλάσσονται να κινηθούν νομικά, σε περίπτωση που δεν τεθούν οι βάσεις σύντομα για την επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος. «Έχουμε κάνει πολλές επαφές με τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τον εργολάβο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Είμαστε στα πρόθυρα να κινηθούμε νομικά και να ασκήσουμε κάθε δικαίωμά μας ενώπιον των αρμόδιων Αρχών και των δικαστηρίων. Πάγιο αίτημα των κατοίκων τα τελευταία 30 χρόνια είναι η ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου» κατέληξε ο κ. Σουφλέρης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This