«Χειμερινό σχολείο» για την περιβαλλοντική κρίση με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων στην Β. Εύβοια

Must Read

Ένα «χειμερινό σχολείο» για την περιβαλλοντική κρίση, σημείο συνάντησης φοιτητών και καταξιωμένων καθηγητών από Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε μερικούς μήνες στην Βόρεια Εύβοια.

Πρόκειται για το 1ο Διεπιστημονικό Σχολείο για την Περιβαλλοντική Κρίση (Interdisciplinary School for Environmental Crisis (ISEC), ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο για την Προώθηση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Τεχνών, Επιστημών και Τεχνολογίας – ARISTEiA (Institute for the Advancement of Research and Education in Arts, Sciences, and Technology) των ΗΠΑ και την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, της οποίας προΐσταται ο Σταύρος Μπένος.

Στο εξαήμερο αυτό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 30 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό χωρίς δίδακτρα και με δωρεάν διαμονή και μεταφορά με σκοπό να προωθηθεί ο διεθνής διεπιστημονικός διάλογος για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την νομοθεσία γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, την ενέργεια και την δημόσια υγεία, την επισιτιστική κρίση και τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

«Διπλός ο σκοπός του προγράμματος»

«Το πρόγραμμα έχει διπλό σκοπό, το ένα σκέλος σχετίζεται με την υποστήριξη μιας περιοχής που έχει διάφορες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις και μετά τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές αλλά και πριν απ’ αυτές. Ουσιαστικά στοχεύουμε στη δημιουργία ενός προγράμματος που θα εκπαιδεύσει την επόμενη γενιά επιστημόνων για να μπορούν να κάνουν διεπιστημονικό διάλογο. Η άλλη διάσταση είναι να δημιουργήσουμε μία διεθνή γέφυρα αριστείας γύρω από αυτό το αντικείμενο, να δώσουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές από την Ελλάδα να εμπλακούν σε δίκτυα επιστημόνων, με άλλους επιστήμονες στο εξωτερικό και μέσω της επαφής τους με τους καθηγητές αλλά και μέσω της επαφής τους με φοιτητές που θα έρθουν», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου ARISTEiA και καθηγητής Φαρμακολογίας και Συστημικής Φυσιολογίας στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Σινσινάτι, Κωνσταντίνος Δροσάτος.

Οι καθηγητές που θα φτάσουν στα Λουτρά της Αιδηψού τον Δεκέμβριο του 2022 είναι επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων καθώς προέρχονται από τον χώρο της ιατρικής και των βιοεπιστημών, από τις περιβαλλοντικές επιστήμες, από τις νομικές επιστήμες, τις οικονομικές επιστήμες, τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Δροσάτος, στόχος των διοργανωτών είναι από την μία να υπάρχει όσμωση ανάμεσα στις κουλτούρες πανεπιστημίων από διαφορετικές χώρες και από την άλλη να μπορέσει και η Ελλάδα να βγει μπροστά σε αυτό τον διάλογο.

Σημειώνεται ότι το 1ο Διεπιστημονικό Σχολείο για την Περιβαλλοντική Κρίση (ISEC) θα πραγματοποιηθεί στις 17-22 Δεκεμβρίου στα Λουτρά Αιδηψού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για το πρόγραμμα ISEC έως τις 30 Απριλίου 2022 στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου ARISTEiA (www.ARISTEiA.us). Οι αιτήσεις τους θα αξιολογηθούν από μία διεθνή επιτροπή, περίπου στα μέσα Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι 30 φοιτητές που θα επιλεγούν στο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα προσφέρεται χωρίς δίδακτρα για τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα επιλεγούν με κριτήρια αριστείας. Η συμμετοχή και η διαμονή θα προσφερθούν δωρεάν. Το οικονομικό σκέλος του προγράμματος υποστηρίζεται από χορηγίες συλλόγων, εταιρειών και ιδιωτών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This