Μπαλάκι ευθυνών για τη φωτιά σε Βούλα και Γλυφάδα – Τι απαντά η Πυροσβεστική στις καταγγελίες για ολιγωρία

Εξετάζεται και το ενδεχόμενο εμπρησμού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής

Must Read

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις περσινές πυρκαγιές και την αποποίηση των ευθυνών από τους υπευθύνους. Φέτος, στην πρώτη μεγάλη φωτιά για το 2022, όπου χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη σε Βούλα και Γλυφάδα , πριν καλά καλά σβήσει η φωτιά οι υπεύθυνοι κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Καταλογίζουν ευθύνες και αλληλοκατηγορίες ο ένας στον άλλο.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ολιγωρία των δυνάμεων κατάσβεσης και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ και δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο ο χρόνος ανταπόκρισης των εναέριων μέσων δεν ήταν αυτός που έπρεπε με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει στο Πανόραμα Βούλας.

Διαβάστε επίσης: Μετρούν τις «πληγές» τους στο Πανόραμα Βούλας – Σε ύφεση η πυρκαγιά

«Τους έλεγα να έρθουν και δεν έρχονταν. Είναι δυνατόν να μην έχουν εδώ έναν κρουνό να γεμίζουν» δηλώνει στο Mega κάτοικος του Πανοράματος Βούλας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν την μια το μεσημέρι του Σαββάτου και στο σημείο της φωτιάς οι πρώτες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν μετά από 12 λεπτά. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έκαναν την φωτιά να εξαπλώνεται ταχύτατα με αποτέλεσμα στις  13:37 να δοθεί εντολή για απογείωση καναντέρ και ελικοπτέρων ώστε να πάρουν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Ακαθάριστα οικόπεδα

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χώρο όπου υπήρχε πυλώνας του ΑΔΜΗΕ με τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ να καταγγέλλει ότι το οικόπεδο ήταν ακαθάριστο και για αυτό επεκτάθηκε η φωτιά καταλογίζοντας ευθύνες στον δήμο Γλυφάδας ο οποίος από την πλευρά του απαντά ότι στην περιοχή αρμοδιότητας του η φωτιά ελέγχθηκε και πως όλες οι καταστροφές σημειωθήκαν σε δήμους που υπάγονται στον σύνδεσμο προστασίας του Υμηττού.

«Το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά είναι από αυτά τα καταραμένα σημεία που έχει ο Υμηττός και λέγονται κέντρα υπερύψηλης τάσης του ΑΔΜΗΕ. Ο συγκεκριμένος χώρος έπρεπε να έχει αποψιλωθεί και να έχει καθαριστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως ο χώρος δεν είχε καθαριστεί. Δεν είναι περιοχή ευθύνης του ΣΠΑΥ, ανήκει στο δήμο Γλυφάδας. Ο δήμος Γλυφάδας έχει αποχωρήσει από το ΣΠΑΥ εδώ και έξι μήνες συνεπώς ο χώρος έπρεπε να έχει καθαριστεί να έχει αποψιλωθεί» δήλωσε ο δήμαρχος Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος.

Διαβάστε επίσης: Φωτογραφία-ντοκουμέντο από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στην Άνω Γλυφάδα

«Λείπαμε που ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ αυτή τη στιγμή προβαίνει σε τέτοιες αποτιμήσεις. Κανονικά θα έπρεπε να σιωπά και να κάνει τον απολογισμό του και να πει ο ΣΠΑΥ εάν απαντάει στο δασαρχείο για τα τόσα αιτήματα που κάνει το δασαρχείο για τη συνδρομή και να πει όλα αυτά τα χρήματα που έχουμε καταθέσει όλοι τόσα χρόνια, ο δήμος Γλυφάδας από το 2014 μέχρι σήμερα κατέβαλε στο ΣΠΑΥ περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, για αυτό αποχώρησε ο δήμος για να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά καλυτέρα. Γιατί ο ΣΠΑΥ δεν είναι πυροσβεστική. Είναι πολύ λυπηρή η στάση τους. Ας πουν καλυτέρα τι έγινε στη Βούλα και στη Βάρη που υποτίθεται ότι παραμένουν μέλη τους και τι προστασία προσέφερε εκεί ο ΣΠΑΥ» είπε ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Τι απαντά η Πυροσβεστική για την ολιγωρία

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μίλησε στο κεντρικό δελτίο του MEGA για τις χθεσινές φωτιές που ξέσπασαν στα νότια προάστια της χώρας αλλά και το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Αρχικά δήλωσε πως αμφισβητεί το δημοσίευμα που κάνει λόγο για ολιγωρία.

Όπως είπε το συγκεκριμένο συμβάν αναγγέλθηκε στο εθνικό συντονιστικό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος  και της Πολιτικής Προστασίας στις 12.57.

«Εντός 12 λεπτών αφίχθησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και σε είκοσι λεπτά απογειώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα. είμαστε κατασταλτικός μηχανισμός και δεν έιμαστε εδώ για να επιρρίψουμε ευθύνες σε κανέναν» τόνισε.

Ερωτηθείς για τον εάν υποτιμήθηκε το μέγεθος της φωτιάς, απάντησε: «Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμήθηκε, διότι είχαμε δύο πολύ σημαντικά γνωρίσματα να αναγνωρισθούν. Πρώτον υπήρχαν δυνατοί άνεμοι και το ανάγλυφο του Υμηττού, με τις έντονες χαράδρες».

Ο κ. Αρτοποιός επισήμανε πως χθες οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν 3 ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών.

«Τα τρία συμβάντα μεταξύ τους νομίζουμε ότι αντιμετωπίστηκαν με τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση σε πρώτο χρόνο» προσέθεσε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Στην ερώτηση εάν πιστεύει πως υπάρχει το ενδεχόμενο εμπρησμού, απάντησε πως το θέμα διερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές και σύντομα θα υπάρξει ένα πόρισμα το οποίο θα αναλύει τα δεδομένα.

«Δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο» συμπλήρωσε.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, κλιμακωτά, έτσι όπως πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο θα έχουμε την ανάπτυξη όλων των εναέριων μέσων σε όλη την επικράτεια, σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης: Πυρά κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πυρκαγιά σε Βούλα – Βάρη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This