Ζεστό χρήμα στα πανεπιστήμια υποσχέθηκε στους πρυτάνεις το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, το περασμένο Σάββατο, έκτακτη επιχορήγηση 12.400.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.
Το ποσό αυτό θα δοθεί στα πανεπιστήμια, προκειμένου να καλύψουν «τρύπες» στους προϋπολογισμούς τους, κυρίως όμως για να εξοφλήσουν οφειλές προς τη ΔΕΗ, που έχουν φτάσει στα ύψη!
Ξαφνική «άνοιξη» υπάρχει στις σχέσεις της κυβέρνησης με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Η νέα υπουργός Παιδείας φαίνεται πιο διαλλακτική απέναντι στους πρυτάνεις σε σύγκριση με τον προκάτοχό της Κώστα Γαβρόγλου, που είχε γίνει «κόκκινο πανί» για την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε και ένα γενικό χρονοδιάγραμμα για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να βελτιώσει το καθεστώς οργάνωσης και λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Σήμερα λήγει και η διορία που είχε δώσει το υπουργείο Παιδείας στην πανεπιστημιακή κοινότητα για την κατάθεση έγγραφων προτάσεων. Από εδώ και πέρα, οι προτάσεις αυτές θα επεξεργαστούν και θα φιλτραριστούν. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ήδη έναν «σκελετό» μεταρρυθμίσεων, που επιθυμεί να προωθήσει και τις οποίες επικροτούν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων.
Στο προσεχές χρονικό διάστημα το υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα αφορά την απελευθέρωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και των λογαριασμών έρευνας (ΕΛΚΕ). Και τα δυο αυτά θέματα είναι κρίσιμοι παράγοντες για την αυτόνομη οικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων. Τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα μπορούν να γίνουν ικανοποιητική πηγή εσόδων για τα πανεπιστήμια, ενώ αν οι ΕΛΚΕ απελευθερωθούν από γραφειοκρατικές δυσκαμψίες μπορούν να φέρουν «ζεστό» χρήμα από ερευνητικά προγράμματα, ευρωπαϊκά κονδύλια κ.λπ., που χάνονταν λόγω γραφειοκρατίας.
Το δεύτερο νομοσχέδιο, για το οποίο, όμως, δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για την κατάθεσή του, θα αφορά την αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των πανεπιστημίων που είχαν γίνει ασφυκτικά ελεγχόμενα από το κράτος με τον νόμο Γαβρόγλου.
Οι πρυτάνεις, μεταξύ άλλων, ζητούν τη σύναψη πολυετών προγραμματικών συμφωνιών με το κράτος, την άμεση αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις της περιόδου της κρίσης, την ολοκλήρωση της έγκρισης των οργανισμών των πανεπιστημίων, την ανάπτυξη ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Για τα μεταπτυχιακά οι πρυτάνεις κρίνουν απαραίτητη την απλοποίηση της διαδικασίας διαχείρισής τους. Τέλος, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ζητούν επιτακτικά να έχουν λόγο και παρέμβαση στον αριθμό των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.